INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

akvakultúra

hal

lévai ferenc

pandémia

koronavírus

Végül csak nem partra vetettként zárja az évet a magyar hal

Végül csak nem partra vetettként zárja az évet a magyar hal

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Kiváló minőségű idén a magyar hal, az árak pedig megegyeznek a tavalyival – mondta az InfoRádiónak a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője. Tavasszal a pandémia sok problémát okozott a hazai halexportban, de nyárra stabilizálódott a helyzet.

A koronavírus-járvány első hulláma miatt teljesen megállt az élet az exportpiacon tavasszal, mert a határzárak miatt a külföldi kitelepítések azonnal megszakadtak, miközben a magyar tenyésztők itt álltak mintegy 1200 tonnányi hallal a tárolótavakban – fogalmazott az InfoRádióban Lévai Ferenc.

A megoldást az a mintegy 800 millió forintos, gyors mentőcsomag jelentette, amely révén a horgászatra hasznosított állami vízterületekre – állami pénzen – a halakat kihelyezték. Ekkor a szakma, mintegy nagyesküt téve Varga Mihály pénzügyminiszternek, ígéretet vállalt arra, hogy az összeget még az idei évben vissza fogja szolgáltatni a tárca kasszájába, miután a várakozások a horgászturizmus fellendülését vetítették előre. A szakmaközi szervezet elnöke kiemelte, a számok várakozáson felül alakultak, ugyanis

500 ezerről 700 ezerre duzzadt a magyar horgászok létszáma az idei évben,

így a járulékos adókból, illetve az egyéb horgászatból származó bevételekből bőven fedezték a mentőcsomag összegét.

A nyári forgalom, köszönhetően az idegenfogalom beindulásának, soha nem látott mértékűnek volt mondható, bőséges választékkal – az afrikai szálkamentes harcsától az élő pontyig –, és ahol kinyitottak, mindenfelé zsúfoltak voltak a halászcsárdák és halsütők. Mindeközben a horgászat is folyamosan „szippantotta föl” az állatokat.

A folytatás azonban felemásabb. A szakember emlékeztetett arra, a Dunántúl nagy része a kora tavasszal kiszáradt, vízhiánnyal küzdött, július–augusztusban villámárvizek következtek, amik „vitték fél Baranyát és Somogyot”:

több száz mázsa hal lett oda, és nagyságrendileg 300 hektárnyi halastó látta a kárát.

Most viszont már nyugodt szívvel mondható, hiszen a halászat vége felé járunk – tette hozzá –, hogy

jó az idei haltermés, általában nagyobbak az állatok,

köszönhetően a nagy melegnek és a viszonylag alacsonyabb takarmányáraknak. Tehát van bőven választék a 2-3-4 kilós halak közül a piacon, miközben a feldolgozóipar is lépett valamennyit előre.

Lévai Ferenc a karácsonyi időszakkal kapcsolatban arra figyelmeztetett, ne december 20-án akarjunk édesvízi halat vásárolni, hiszen ezeknek a fajtáknak 2-3 hónapig semmi bajuk nem lesz a mélyhűtőben.

A termés 15 ezer tonnányi lesz lesz a piaci halakból, amiből bőségesen lesz karácsonyig, akár húsvétig is, miután a most betárolt halak egy része kora tavasszal kerül majd piacra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Végül csak nem partra vetettként zárja az évet a magyar hal
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018