eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

A Balatonon nyaralók több mint negyede egész nyáron a vízparton volt

Erre a nyilvános mobil-cellainformációkból következtet Hegedűs Tamás, a Helix Kft. ügyvezetője. Vannak még érdekes adatai.

Július utolsó hétvégéjén és az augusztus 20-i héten érkezett a legtöbb nyaraló vendég a Balatonra. A látogatószám június elejétől július végéig folyamatosan nőtt, és a nyár utolsó öt hetében magas szinten tetőzött – derül ki az adatelemzéssel fogalkozó Helix Kft. felméréséből.

"Mindenkinek van laptop, mobiltelefon vagy más, hasonló eszköz a kezében, miközben a világ tele van olyan szenzorokkal, amelyek előbbiek jelenlétét érzékeli. Alapvetően mi semmi mást nem csinálunk, mint ezek számosságát gyűjtjük össze" – avatta be a módszertan alapjaiba az InfoRádió hallgatóit Hegedűs Tamás, a cég ügyvezetője. Mobiltelefonunk hagyhat jelet tartózkodási helyéről egy-egy applikáción keresztül, de amikor csak egy wifihez csatlakozni próbál, már történik helymeghatározás. Ezek összessége került térképre.

A folyamatos vendégszám-emelkedés részleteiről elmondta, a hétvégék "egy picit" jobbak voltak a hétköznapoknál.

"A június 13-i szombaton feleannyian voltak csak, mint egy augusztusi szombaton,

és körülbelül a kettő között mozgott a július, nagyobb rendezvények, fesztiválok nélkül" – ecsetelte. Így lett az értékek szempontjából "teljesen átlagos" az a hétvége is, amelyet a Balaton Sound foglalt volna el az eredeti tervek szerint.

Az első kiugrás július utolsó hétvégéje volt, ott történt egy hét alatt egy 20 százalékos emelkedés.

Ami a településeket illeti, ott a sorrend Siófok, Balatonüred, Keszthely, Balatonlelle és Zamárdi, ugyanakkor a napközbeni magas értékek meglepő településeket is felhoztak az élre, például Tihanyt vagy Szigligetet.

A nyaralások hosszáról is képet lehet alkotni,

  • 12 százaléknyian érkeztek 2-3 napra,
  • 17 százaléknyian 4-7 napra
  • a több mint egy hetet a Balatonnál töltők aránya 32 százalékos volt, és
  • volt 28 százaléknyi ember, aki folyamatosan a Balaton partján volt.

Összességében becslés van csak arról, hogy hányan voltak a Balatonnál idén nyáron: az aktív lakosság egyhatoda.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×