eur:
395.11
usd:
364.27
bux:
65634.8
2024. március 19. kedd Bánk, József
Eladók egy cipőüzletben a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A vidéki plázák lekörözik a budapestieket

Júliusban is elmaradt a plázákban a forgalom az egy évvel korábbitól: a nem élelmiszer jellegű üzletek árbevétele átlagosan 10–20 százalékkal volt kisebb, mint 2019 hasonló időszakában – ismertette a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az enyhítések óta fokozatosan tér vissza az élet a plázákba, ennek következtében Budapesten továbbra is 10-20 százalékos forgalomelmaradás volt tapasztalható júliusban a tavalyi év hasonló időszakához képest. Vidéken viszont, köszönhetően a nagyobb akcióknak és engedményeknek, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség legtöbb tagja közül képesek hozni a kívánt forgalmat a kereskedők – fogalmazott az InfoRádiónak Neubauer Katalin főtitkár.

A szervezet közelmúltban végzett felméréséből kiderült, hogy a kényelmi, illetve sportosabb ruházatok területén már egészen jó forgalmat képesek bonyolítani a kereskedők, vélhetően amiatt, hogy a vásárlóközönség nagy része továbbra is még home office-ban van, vagyis szüksége van ilyen öltözékre, jegyezte meg a főtitkár.

A legnagyobb csökkenést azok az elegánsabb divatcikkeket és óra–ékszereket értékesítők szenvedik el,

amelyek kínálatából hiányzik a már említett ruházati vonal.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség úgy látja, a plázák boltjai esetében

a fokozatos bezárás lesz a jellemző,

azonban már most is vannak példák arra, hogy a koronajárvány következményeként egyesek végleg „lehúzták a rolót”. Neubauer Katalin megjegyezte, tapasztalataik alapján a kisebb alapterületű üzleteket bérlők

nem igazán tudtak érdemi tárgyalásokat folytatni a bérbeadókkal,

így a teljes egészében kieső, illetve csak szép lassan visszakúszó forgalmak nem teszik lehetővé számukra, hogy a korábban kialkudott bérleti díjakat kitermeljék.

Hozzátette: a fokozatos bezárások annak függvényében alakulhatnak, hogy a bérleti szerződések kifutási ideje mennyi, vagyis ezek lejáratkor valószínűleg sok kereskedő már nem fog tudni újabb megállapodást kötni a következő időszakra. Ugyanakkor a szövetség úgy véli, a bérbeadók is tarthatnak a plázák elüresedésétől, így remélhetően, egy bizonyos túlélési időszak után a kereskedők kedvezőbb feltételekkel állapodhatnak meg újfent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

A 2024-es orosz elnökválasztáson nem történt semmi váratlan, így még az sem meglepő, hogy Vlagyimir Putyin a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét tudhatja magáénak. De a borítékolható eredmény ellenére mit mutatnak a Google számai, mennyire foglalkoztatta Oroszországot és Ukrajnát, valamint a világ többi részét az orosz elnökválasztás, már ami a Google-kereséseket illeti? A Google Trends számaiból kiderült: aránylag nem Oroszországban volt legnagyobb az érdeklődés, azonban nem teljesen váratlan, melyik ország emelkedett ki leginkább.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×