INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

pláza

forgalom

korlátozások

magyar nemzeti kereskedelmi szövetség

neubauer katalin

Eladók egy cipőüzletben a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A vidéki plázák lekörözik a budapestieket

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Júliusban is elmaradt a plázákban a forgalom az egy évvel korábbitól: a nem élelmiszer jellegű üzletek árbevétele átlagosan 10–20 százalékkal volt kisebb, mint 2019 hasonló időszakában – ismertette a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az enyhítések óta fokozatosan tér vissza az élet a plázákba, ennek következtében Budapesten továbbra is 10-20 százalékos forgalomelmaradás volt tapasztalható júliusban a tavalyi év hasonló időszakához képest. Vidéken viszont, köszönhetően a nagyobb akcióknak és engedményeknek, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség legtöbb tagja közül képesek hozni a kívánt forgalmat a kereskedők – fogalmazott az InfoRádiónak Neubauer Katalin főtitkár.

A szervezet közelmúltban végzett felméréséből kiderült, hogy a kényelmi, illetve sportosabb ruházatok területén már egészen jó forgalmat képesek bonyolítani a kereskedők, vélhetően amiatt, hogy a vásárlóközönség nagy része továbbra is még home office-ban van, vagyis szüksége van ilyen öltözékre, jegyezte meg a főtitkár.

A legnagyobb csökkenést azok az elegánsabb divatcikkeket és óra–ékszereket értékesítők szenvedik el,

amelyek kínálatából hiányzik a már említett ruházati vonal.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség úgy látja, a plázák boltjai esetében

a fokozatos bezárás lesz a jellemző,

azonban már most is vannak példák arra, hogy a koronajárvány következményeként egyesek végleg „lehúzták a rolót”. Neubauer Katalin megjegyezte, tapasztalataik alapján a kisebb alapterületű üzleteket bérlők

nem igazán tudtak érdemi tárgyalásokat folytatni a bérbeadókkal,

így a teljes egészében kieső, illetve csak szép lassan visszakúszó forgalmak nem teszik lehetővé számukra, hogy a korábban kialkudott bérleti díjakat kitermeljék.

Hozzátette: a fokozatos bezárások annak függvényében alakulhatnak, hogy a bérleti szerződések kifutási ideje mennyi, vagyis ezek lejáratkor valószínűleg sok kereskedő már nem fog tudni újabb megállapodást kötni a következő időszakra. Ugyanakkor a szövetség úgy véli, a bérbeadók is tarthatnak a plázák elüresedésétől, így remélhetően, egy bizonyos túlélési időszak után a kereskedők kedvezőbb feltételekkel állapodhatnak meg újfent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Plázák forgalma – Neubauer Katalin főtitkár, Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018