eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Felértékelődik és még sokáig jó hozamot ad a garázspiac

Bár a veszélyhelyzet idejére ingyenessé tett parkolás megtépázta kissé a fővárosi garázsárakat és berleti díjakat, máris kúsznak vissza az eredeti szintre. A fővárosi parkolási rendszer átalakítása pedig felértékeli a garázspiacot, különösen annak szűkös kínálati oldala miatt.

Hosszabb távon is kiemelkedő hozamú befektetésnek tartja az ingatlan.com a garázsvásárlást és -kiadást Budapesten - derül ki a novekedes.hu-n megjelent elemzésből. Ugyan a tavasszal elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel ingyenessé tett parkolás kissé visszavetette az árakat és a bérleti díjakat is, azonban máris kezdik közelíteni az év eleji szinteket - mondta a portálnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte pedig hosszabb távon mindenképp felértékelődik a garázsvásárlás, különösen annak tükrében, hogy nagyobb parkolóház építéséről továbbra sem hallani.

Egyrészt azért, mert mindössze 300-400 eladó garázs forog jelenleg a piacon - és vannak kerületek, mint az V., ahol fehér holló a piacra dobott parkolóhely és akár 17,5 millió forintot is elkérnek érte. Másrészt a fővárosi parkolási rendszer átalakításával, a zónák kibővítésével és a várható sávos díjszabással, valamint óradíj-emelésekkel mind a saját használatú, mind a bérbe adható garázs csinos hozamot termelhet a tulajdonosoknak.

Az elmúlt időszakban átlagosan 5,87 százalékos hozamot lehetett elérni Budapesten egy garázs megvásárlásán és kiadásán,

ami elmarad a tavalyi 6,44 százaléktól. A különbséget az értékesítési árak jó 15 százalékos emelkedése okozza, ami csökkentette az elérhető hozam nagyságát. A garázskiadáson elérhető hozam a portál szerint 30-50 százalékkal is meghaladhatja a lakáskiadáson elérhető hozamokat, amiben még nincs benne az garázsárak éves várható áremelkedési üteme. A költségek és egyéb kiadások levonása után nagyságrendileg közel másfélszer magasabb hozam érhető el a garázsok bérbeadásán, mint a lakáskiadás esetén.

A fővárosi önkormányzat döntés szerint augusztus 1-től számos díjzónában megemelkednek a parkolási díjak. Jelenleg ötféle díjtétel van: 175, 265, 350, 440, 525 forint óránként. ezen túlmenően várhatóan bővülnek a parkolási zónák a XII. a XIII. kerületben és Zuglóban is. Az Index információi szerint négy kerületben, a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület egyes parkolási zónáiban eggyel drágábbra ugranak a díjtételek. Korábban Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester 700-800 forintos óradíjat sem tartott elképzelhetetlennek.

A Karácsony Gergely főpolgármester által szorgalmazott új, sávos díjrendszer lényege, hogy az első ingyenes negyedóra után egyre többet kellene fizetni a parkolásért. Emellett tervezik a kerületi döntés alapján kapható ingyenes parkolási engedélyek felülvizsgálatát is. A végleges részletek még nem ismertek.

Mindezek alapján az ingatlan.com

további garázsár és -bérleti díj emelkedésre számít, mivel továbbra is szűkös a kínálat és jelentős a fizetőképes kereslet.

2020 februárjában az átlagos kínálati ár 4,8 millió forint körül alakult, aztán májusra 4,5 millió forintra csökkent, mostanra pedig egészen 4,7 millió forintra kúszott vissza. A főváros összes kerületére jellemző, hogy a februári közelében, sőt akár felette vannak az árak. A VI. kerületben a járvány előtt 7,2 millió forintért árulták a garázsokat, de már 8,8 millió forintot is értük. A VII. kerületben a februári 6,9 millió forintos ár 7 millió forintra emelkedett júniusra.

A járvány alatt az év eleji 24 ezer forintról 22,9 ezer forintra süllyedtek az átlagos havi garázsbérleti díjak - kivéve a Belvárost, ahol 34 ezerről 55 ezerre drágult a díj. Július 1-től viszont megszűnt az ingyenes parkolás, ami a bérleti díjak visszarendeződésével is jár. A 6. kerületben például 30 ezer forintot, a 7. kerületben 28,5 ezer forintot kértek el júniusban átlagosan egy-egy garázsért havonta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×