INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

parkolás

koronavírus

veszélyhelyzet

fizetős parkolás

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer applikációja egy telefon kijelzőjén egy információs tábla előtt a budapesti Tisztviselőtelepen 2017. december 22-én. Kísérleti jelleggel hagyományos és intelligens megoldásokra épülő támogatási rendszert vezetett be a mobil parkolás megkönnyítésére a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a budapesti Tisztviselőtelepen és a József Attila lakótelepen. Az eligazodást 254 ponton járda- és útburkolati jelek, matricák, száznál is több tájékoztató tábla, valamint jeladó berendezésekre épülő okostelefonos alkalmazás támogatja.

Csütörtöktől újra fizetni kell a parkolásért

Infostart

Közel három hónapig lehetett ingyen parkolni országszerte.

A törvény alapján 2020. július 1. éjfélig nem kell fizetni a közterületi parkolásért – közölte a Miniszterelnökségi Sajtóiroda az Index érdeklődésére, miután több település és városrész is bizonytalan volt abban, hogy meddig érvényes a veszélyhelyzet alatt életbe léptetett ingyenes parkolás.

A kormány április 5-én alkotta meg és fogadta el azt a rendeletet, amely kimondta, nem kell várakozási díjat fizetni a helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, továbbá az országos közutak, valamint az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek várakozási területeinek járművel történő, várakozási célú használatáért. Azzal indokolták a lépést, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása, és ez mivel ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a tömegközlekedési járatokon, fontos volt, hogy aki teheti, saját kocsival járjon.

Az ingyenes parkolás a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény elfogadásával, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt jóváhagyásával maradt meg július 1-ig. Orbán Balázs államtitkár egy válaszában a kellő felkészülési idő biztosításával indokolta, hogy miért tart tovább a díjmentes parkolás, mint a veszélyhelyzet.

Több kerület már elsejétől vissza akarta vezetni a fizetős parkolást, de végül úgy döntöttek, a 2-i indulás a biztos – mondta Horváth Csaba, Zugló polgármestere. A fővárosi önkormányzat csütörtöktől szedi a parkolási díjat, míg a XII. kerületben már szerdától fizetni kell, de

büntetni még nem fognak, csak figyelmeztetnek.

Nyíregyházán későn derült ki, hogy szerdán még nem kell fizetni a parkolásért. Úgy értelmezték, hogy fizető parkolás 2020. július 1. 0 órától lép újra életbe, dés miután kiderült a pontosabb információ, már nem volt lehetőség a rendszerek átállítására. Azonban szerdán még nem büntetnek senkit, hagynak időt az autósoknak – közölte a Szabolcsihírrel a helyi parkolókat üzemeltető NYÍRVV Nonprofit Kft.

Az ATV Híradójának nyilatkozó sofőrök azt mondták: örülnek annak, hogy visszaáll a régi rend. Volt olyan autós, aki a közlekedési kultúra hiányára panaszkodott, szerinte a díjmentes parkolással járó szabadsággal sokan visszaéltek, ami tumultust és káoszt okozott. Egy másik autóvezető azt emelte ki, hogy így sokkal könnyebb lesz majd parkolóhelyet találni.

Nyitókép: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018