eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Fürdőzők a Balatonban Balatonlellén 2018. július 14-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Szakemberek: még az is lehet, hogy ugyanannyian lesznek a Balatonnál, mint tavaly

A külföldiek távolmaradnak a magyar tengertől, az óvatos magyarok pedig nem merészkednek külföldre, ez lehet a balatoni vendéglátás reménye idén nyáron.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke bízik abban, hogy nem lesz lényeges különbség az elmúlt évek és az idei esztendő balatoni turisztikai teljesítménye között, sőt úgy véli, hogy az őszi szezon erősebb lehet a korábbiaknál.

Hoffmann Henrik összességében nem számít jelentős áremelkedésre, de véleménye szerint a szálláshelyek árai a kapacitás-kihasználtsággal összefüggésben emelkedhetnek.

"Minden szakember azt várja, hogy a belföldi úti célok fel fognak értékelődni, hiszen

fontos a biztonságérzet,

és ott érezzük magunkat biztonságban, ahol ismerjük a körülményeket, ahonnan eljutnak hozzánk könnyen a hírek" - vélekedett az elnök az InfoRádiónak nyilatkozva.

Szerinte a balatoni turisztikai szolgáltatók készen állnak rajta, hogy a június 15. és augusztus 30. közötti csúcsidőszakban biztonságosan fogadják a pihenni vágyókat, és bízik abban, hogy az embereknek nem ment el az utazási kedvük.

Sőt, azt javasolja, hogy aki teheti, minél előbb foglaljon, mert most még olcsóbban is hozzá lehet jutni jó lehetőségekhez.

"Sokan használnak dinamikus árazást, amilyen a repülőjegyeknél is van.

Mindig attól függ egy szálláshely ára, hogy azt mikor foglalták" - hangsúlyozta.

A figyelem idén - épp a biztonságos távolság miatt - szerinte a Balaton rejtett kincsei felé fordulhat, nem feltétlenül a strandok lesznek tele, mint inkább a kirándulóhelyek.

Hasonló nyár jöhet, mint a tavaly

Szigliget polgármestere, Balassa Balázs - aki a Balatoni Szövetség társelnöke is -, az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a növekvő belföldi turizmus akár pótolhatja is a külföldről érkező vendégek hiányát, ugyanakkor a korlátozások hatásai szerinte is érezhetők lesznek.

"Külföldi turisták nem érkeznek, ugyanakkor a magyar turisták nem fognak külföldre menni akkora számban, így sokan itt tervezhetnek kikapcsolódni" - utalt a balatoni reményekre a településvezető, aki a tavalyi vendégszám megismétlődésében is bízik.

Azt, hogy korlátozzák a beengedhető vendégek számát, a turisták és a strandüzemeltetők is megérzik majd - vélekedett.

Amiatt, hogy fele annyi vendéget engedhetnek be a szigligeti strandra, 20-30 millió forintos bevételkieséssel számol a község önkormányzata, hiszen a korábbi vendégforgalom felét bonyolíthatják a biztonságos távolság szabályai miatt. A strandbelépők árai emeléséről már tavaly döntöttek, és a járvány hatására nem változtattak ezen.

Az áremelkedést egyébként szerinte az is befolyásolja majd, hogy válság végén vannak a fogyasztók is, nem engedhetnek meg maguknak bármekkora költést, ezt pedig a kínálat is tudja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×