INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

müller cecília

operatív törzs

strand

nemzeti népegészségügyi központ

Medencék a Palatinus strandon, a Margitszigeten 2020. május 21-én. Öt budapesti strandfürdőt - a Palatinust, a Paskált, a Rómait, a Csillaghegyit és a Pesterzsébetit - megnyitnak május 30-án, a hatodikat, a Pünkösdfürdőit pedig június 15-én - jelentette be Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatóján. A zárt fürdőket a jelenleg érvényes szabályozás szerint még nem nyithatják meg.

Egyelőre a hatóságok is csak csettinthetnek a strandfegyelemre

Infostart / InfoRádió

Egyetlenegy panasz sem érkezett még túlzsúfoltságról vagy higiéniai problémáról a Nemzeti Népegészségügyi Központba.

A hatóságok folyamatosan ellenőrzik a fürdőket és a strandokat, és eddig nem találtak szabálytalanságot - közölte az Infostart kérdésére Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

"A népegészségügyi szakemberek a területen rendszeresen végzik az ellenőrzéseket már a nyitás előtt és a nyitva tartás során többször is a strandokon, engedélyezett fürdőhelyeken, uszodákban" - szögezte le a tisztifőorvos, hozzátéve, ez egyébként is kiemelt ellenőrzési terület minden évben, nem csak jelenleg, a koronavírussal összefüggésben.

Egyelőre tehát strandnyitással, fürdőhellyel összefüggésben nem kaptak még negatív visszajelzést.

"Úgy tűnik, hogy

jogkövetőek és kellően óvatosak a magyar állampolgárok"

- tette hozzá Müller Cecília.

Ismert, a strandok és fürdőhelyek a pünkösdi hosszú hétvégén immár Budapesten is fogadhatták a látogatókat, de ennek számos feltétele volt: kötelező például a papucs használata, valamint az előzetes, majd utólagos zuhanyzás is. Jegyet a helyszínen is lehet váltani - de előnyt élveznek az online foglalók, ha közel a befogadóképesség határa -, a fürdők pedig 50 százalékos kapacitással üzemelhetnek. A távolságtartás szabályait be kell tartani, személyenként (háztartásonként) 16 négyzetmétert kell biztosítani, a vízfelületet illetően pedig 4 négyzetméternek kell jutnia egy emberre, a korlátokat, öltözőket, mosdókat folyamatosan fertőtleníteni kell.

Az országos tisztifőorvos egyébként kérdésre válaszolva kitért még a strandbüfékkel kapcsolatos szabályozásra is. Szerinte a bevezetett higiénés szabályok elegendőek, de be kell őket tartani; a tárgyakat, amelyeket többen megfognak, sűrűbben kell törölni, fertőtleníteni, a sorban állók között pedig meg kell hogy legyen a másfél-két méteres távolság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Strandok - Müller Cecília
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018