eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Fiatalok a Balaton Sound fesztiválon Zamárdiban 2019. július 3-án.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Ötmilliárdból fejlesztik a Balaton-parti kempingeket

A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója Alsópáhokon, a Kolping Hotel fejlesztéseinek átadása és egy újabb alapkőletétele alkalmából elmondta: még ezen a héten 85 milliárd forint támogatást adnak a 100 szoba feletti vidéki szállodák építésére és felújítására, valamint 4 darab ötcsillagos vidéki szálloda megújításának támogatására.

Még májusban 5 milliárd forint keretösszeggel írnak ki pályázatot Balaton-parti kempingek fejlesztésére.

Mindezeken felül a vidéki Magyarország összes, legfeljebb 8 szobás szálláshelyének tulajdonosai részt vehetnek egy 60 milliárd forint keretösszegű támogatási programban, melynek célja, hogy 28 000 szálláshely összesen 55 000 szobájának mindegyike szobánként 1 millió forint támogatást kapjon még ebben az évben.

A cél az, hogy ezzel is támogassák a magyar kisvállalkozókat a válságból való kilábalásban - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A szakember szerint Magyarországon a belföldi turizmus fog elsőként helyreállni, a belföldi utazók száma és költésük is magasabb lesz, mint tavaly volt. Erről már Zalakaroson, a helyi tourinform iroda felújításának átadásán beszélt Guller Zoltán. Mint mondta, a belföldi vendégforgalom után elsőként a környező országokból érkeznek külföldiek, majd őket a schengeni határokon belülről érkező turisták követik.

A válságból való kilábalás adócsökkentéssel és a fejlesztések folytatásával, sőt ha lehet, még több fejlesztéssel érhető el, a megszorítások csak elmélyítik a válságot.

Két hónappal ezelőtt a vírus derékba törte a több százezer embernek és több tízezer vállalkozásnak munkát adó magyar turizmust.

Ez az iparág érzi meg elsőként a bajt, de mindig elsőként is áll talpra - hanhsúlyozta a vezérgazgató.

A turizmus-vendéglátás újranyitásának harmadik fázisában a vidéki Magyarország után Budapest is újranyitott, ismét lehet vendéget fogadni. Az elmúlt napok azt mutatják, hogy a magyarok újra nagy számban utaznak - közölte. A szektor minden szükséges kormányzati segítséget megkapott, adócsökkentés, járulékcsökkentés, kedvezményes hitelprogram, munkahelymegtartó és -teremtő támogatás formájában, illetve a Széchenyi Pihenőkártya is "új fokozatba lépett". A turisztikában "ha vendég van, minden van" - emlékeztetett Guller Zoltán.

A Tourinform felújított zalakarosi irodája.
MTI/Varga György
A Tourinform felújított zalakarosi irodája. MTI/Varga György

Kitért arra, hogy a 100 magyarországi tourinform iroda megújítására tavaly meghirdetett, egymilliárd forintos fejlesztési program keretében a most elkészült zalakarosi mellett a soproni, a keszthelyi, a tokaji és a hajdúszoboszlói iroda felújítása is zajlik.

Még ebben az évben további 25 irodát újítanak fel, jövőre pedig több tucatnyi iroda kap fejlesztési támogatást.

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere jelezte: a városban 27 éve működik tourinform iroda, a jelenlegi épületet 1999-ben adták át. Az eltelt évtizedekben jelentősen megváltoztak a vendégek igényei, így szükség is volt a 23,5 millió forintos felújításra. A polgármester hozzátette: az 55 éves zalakarosi fürdő a pünkösdi hétvégén nyit újra, a város 15 szállodájából 14 is fogad már vendéget addigra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×