INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

koronavírus

balaton

óvintézkedések

járőrözés

A koronavírus-járvány miatt határozatlan időre lezárt szabadstrand Balatonfenyvesen a kijárási korlátozás idején, 2020. április 19-én.

Strandjárőröket vetnek be a Balatonon

Infostart

Új szabályokat kell megszokni a tóparton is: maszkot nem kell ugyan viselni, de ha nem tartjuk be a járványügyi szabályokat, a házirend megsértése miatt akár ki is tilthatnak minket a strandról.

Siófokon egyenpólós strandjárőrök razziáznak majd a parton, Balatonfüreden pedig a biztonsági őrök és a vízimentők munkakörébe illesztik a biztonsági előírások betartatását a parton és a vízben – írja a Ripost.

Siófokon a fizetős strandokon létszámkorlátozás lesz, és a napozóágyak elhelyezésével és információs táblákkal is segítik a kötelező védőtávolság betartását. Negyven százalékkal növelték a vízbejáró lépcsők számát, ezzel is csökkentve a torlódást. A város összes fizetős strandja május 29-én nyit,

a jegyárakba nem építik bele az óvintézkedések miatti kiadásokat és a létszámkorlátozás miatti kiesést sem.

A Balatonnál a strandokon gyakori fertőtlenítés lesz a korlátoknál, ajtókilincseknél és minden más olyan a területen, amelyet rendszeresen megérintenek az emberek. Több helyen is alkoholos kézfertőtlenítő áll majd a fürdőzők rendelkezésére. A vendégekkel érintkező személyzet maszkot, illetve gumikesztyűt visel majd.

A plexifalak alkalmazásának ötletét elvetették, és napozóköröket sem festenek fel, mert az egy háztartásban élőknek nem kell betartaniuk a másfél méteres védőtávolságot, így más méretű napozóterületre van szüksége egy egyedül érkezőnek, mint egy 4-6 tagú családnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása kimondja, egy főre legalább 4 négyzetméter vízfelületnek és legalább 16 négyzetméter napozóterületnek kell jutnia. Ez azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest feleannyi látogatót tudnak fogadni a strandok. Az öltözőknél is ügyelni kell majd a létszámra és a távolságtartásra.

A szabadtéri csúszdaparkok üzemelhetnek, de a sor­állásnál tartani kell a másfél métert. Ugyanakkor a vízpermetes eszközök és vízi játékok nem üzemelhetnek, mert az aeroszolos apró vízcseppeken megtapadhat a koronavírus.

Biztonsági intézkedések a strandokon

 • Létszámkorlát: 1 vendégre minimum 4 négyzetméter vízfelületnek és a parton 16 négyzetméter felületnek kell jutnia
 • Az öltözőkben létszámstop, hogy meglegyen a 1,5 méter távolság
 • Ha lehet, online és érintésmentes jegyvásárlás
 • 1,5 méteres távolság a belépéskor a pénztáraknál
 • Plexifal az alkalmazottak és a vendégek között
 • Kézfertőtlenítők a bejáratnál
 • Óránként fertőtlenítés
 • 2 méteres sortávolság a büfékben, felfestett jelekkel
 • Távolságtartás a napozóhelyeken
 • 2 méteres ülőtávolság a vendéglátó-helyeken
 • A beléptetőórák fertőtlenítése
 • Fokozott klórtartalom a nem nyílt vízi strandokon
 • Nem üzemelnek a pezsgőmedencék, jakuzzik

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018