INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

fagykár

gyümölcsfa

apáti ferenc

barack

fruitveb

Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én.

Akár 80 százalékos kárt is okozhatott a virágzó kajszinál a fagy

A március végi fagy a barackfák virágzásában okozta a legnagyobb kárt - mondta el az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Az elmúlt két hétben két nagy fagyhullám is kialakult az országban – hívta fel a figyelmet Apáti Ferenc. Az első múlt hétfő hajnalban, mínusz 4, mínusz 6 Celsius körüli lehűléssel, a hideg pedig tartotta is magát az azt követő napokban, kedden, szerdán és csütörtökön, a korai órák hőmérséklete mínusz 2, mínusz 4 fok körül alakult. A másik hullám az elmúlt két napban következett be, amelyről bár érdemi információk még nem állnak rendelkezésre, de

vélhetően jelentősebb fagykárokat okozott a múlt heti lehűlésnél

– tette hozzá a terméktanács alelnöke.

A múlt heti fagyhullám elsősorban a kajszibarackot és az őszibarackot érintette negatívan, hiszen ez az a két gyümölcsfaj, amelyek már virágzásban voltak. Előbbi gyakorlatilag teljes virágzásban áll, míg utóbbi 50-60 százalékos állapotban. Jelen pillanatban az látszik, hogy

a kajsziban 40 és 80 százalék közötti a virágkár mértéke

– fajtától és termesztőkörzettől függően nagy nagy mértékben szórt a kép. Az őszibarack esetében, miután néhány nappal visszább tart virágzásban, mérsékeltebbek a károk: 30 és 60 százalék közöttire becsülik fajtától, körzettől függően.

Balatonvilágos, 2020. március 31.
Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én.
MTI/Varga György
Balatonvilágos, 2020. március 31. Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben. MTI/Varga György

A szakember kihangsúlyozta:

a virágkár nem egyenlő a terméskárral,

és nem is menne bele olyan becslésbe, hogy az említett virágkárok milyen mértékű termésveszteséget fog eredményezni, miután ez sok okból kifolyólag „abszolút láthatatlan”, és majd 4-6 hét múlva derülhet csak ki. Apáti Ferenc arra is kitért, hogy a most bekövetkezett szállított fagyok nem, vagy csupán nehezen kivédhetők, eredményesen inkább az úgynevezett kisugárzási fagyok ellen lehet lépéseket tenni. A hőmérsékleteket tekintve pedig a mínusz 4, mínusz 6 fokkal még fel lehet venni a versenyt különféle fagyvédelmi módszerekkel, mínusz 8, mínusz 10 Celsius ellen viszont már igen korlátos bármely technika.

Balatonvilágos, 2020. március 31.
Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én.
MTI/Varga György
Balatonvilágos, 2020. március 31. MTI/Varga György
Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Jól betett a barack virágzásának az időjárás – Apáti Ferenc alelnök, FruitVeb
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018