eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Virágport gyűjtő méh egy virágzó almafán a tavaszi melegben Nagykanizsa közelében 2019. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ezt teszi a magyar gyümölccsel a könyörtelen márciusi fagy

A hónap derekán még úgy tűnt, hogy a 2020-as év már igazán a gyümölcsöké lehet, aztán jöttek a mínuszok.

Enyhe volt a február, ezért a természet már korábban azt hihette, hogy itt a tavasz, beindult a "nedvkeringés", Veszprém megyében pedig virágba borultak a mandula- és sárgabarackfák. Rosszul "tették" - derül ki a Veol.hu összállításából.

Lengyel Kálmán, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. gyümölcságazat-vezetője a lapnak elmondta, a vasárnap utáni napokban tapasztalható fagyok jókora kárt okoznak a kajsziültetvénekyen, hétfő hajnalban majdnem -5 fokig lement a hőmérséklet,

szinte minden barackvirág elpusztult, a rendes károkról viszont csak akkor lehet majd beszélni, ha visszatért az időjárás a rendes kerékvágásba.

A társaságnál 5,3 hektáron termesztenek sárgabarackot, most abban bíznak, hogy a terméskiesés okozta bevételcsökkenést a nemzeti kárenyhítési alapból érkező támogatás és a megkötött, fagykárra is érvényes biztosítás részben fedezheti.

A cseresznye- és az almafák közben nem károsodtak, de

az érdi bőtermő meggynél okozhat terméskiesést a fagy, mert a rügyezés már nagyon előrehaladt.

Mészáros Géza, Balatonakali településüzemeltetője a lapnak gyönyörű mandulafákról beszélt a fagyig, de most már ő is a kár mértékét számolgatja: az erős széllel érkező hideg ellen nincs mit tenni, még a gyengébb fagyoknál megoldást jelentő füstölés sem segít.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×