eur:
397.75
usd:
372.32
bux:
70479.46
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Virágport gyűjtő méh egy virágzó almafán a tavaszi melegben Nagykanizsa közelében 2019. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ezt teszi a magyar gyümölccsel a könyörtelen márciusi fagy

A hónap derekán még úgy tűnt, hogy a 2020-as év már igazán a gyümölcsöké lehet, aztán jöttek a mínuszok.

Enyhe volt a február, ezért a természet már korábban azt hihette, hogy itt a tavasz, beindult a "nedvkeringés", Veszprém megyében pedig virágba borultak a mandula- és sárgabarackfák. Rosszul "tették" - derül ki a Veol.hu összállításából.

Lengyel Kálmán, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. gyümölcságazat-vezetője a lapnak elmondta, a vasárnap utáni napokban tapasztalható fagyok jókora kárt okoznak a kajsziültetvénekyen, hétfő hajnalban majdnem -5 fokig lement a hőmérséklet,

szinte minden barackvirág elpusztult, a rendes károkról viszont csak akkor lehet majd beszélni, ha visszatért az időjárás a rendes kerékvágásba.

A társaságnál 5,3 hektáron termesztenek sárgabarackot, most abban bíznak, hogy a terméskiesés okozta bevételcsökkenést a nemzeti kárenyhítési alapból érkező támogatás és a megkötött, fagykárra is érvényes biztosítás részben fedezheti.

A cseresznye- és az almafák közben nem károsodtak, de

az érdi bőtermő meggynél okozhat terméskiesést a fagy, mert a rügyezés már nagyon előrehaladt.

Mészáros Géza, Balatonakali településüzemeltetője a lapnak gyönyörű mandulafákról beszélt a fagyig, de most már ő is a kár mértékét számolgatja: az erős széllel érkező hideg ellen nincs mit tenni, még a gyengébb fagyoknál megoldást jelentő füstölés sem segít.

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×