eur:
392.77
usd:
366.59
bux:
66769.81
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Év végéig nem kell fizetni a törlesztőket - csak ha akarjuk

A kormány által bejelentett adósvédő intézkedések közül a hitelesek számára a legfontosabb döntés, hogy a magánszemélyek és vállalkozások által felvett hitelekre is automatikusan, év végéig, fizetési moratórium lépett életbe, vagyis december végéig nem kell törleszteniük a kölcsönöket - mondta az InfoRádiónak a kormánydöntést magyarázva a Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. 

A bejelentett intézkedések közül az egyik legjelentősebb a hiteltörlesztések felfüggesztése a lakossági és a vállalkozói ügyfélkörben. Ez azt jelenti, hogy minden lakossági és vállalati hitellel rendelkező ügyfél esetében a mai naptól 2020. december 31-ig felfüggesztik a törlesztés, vagyis sem tőkét, sem kamatot, sem egyéb költségeket nem kell megfizetniük az adósoknak - mondta az InfoRádiónak Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. A lakossági ügyfélkörnél az intézkedés minden érintett termékre vonatkozik: személyi kölcsönre, lakáshitelre, szabad felhasználású jelzáloghitelre, diákhitelre, hitelkártyára, folyószámlahitelre és akár autóhitelre is.

A szakértő szerint

a moratórium minden pénzintézet által, és egyéb pénzügyi szolgáltató cégek által folyósított hitelre vonatkozik.

A törlesztések felfüggesztése azon ügyfeleknek lesz nagy segítség, akiknek már most is vannak fizetési nehézségeik, vagy a járvány miatt lesz ilyen problémájuk - például a turizmus-vendéglátásban dolgozók, illetve akiknek a közeljövőben vesztik el az állásukat, vagy csökken a jövedelmük.

Ez egy kilenc hónapos törlesztésfelfüggesztés, tehát semmiképpen sem kamat- vagy törlesztőrészlet elengedésről van szó - hívta fel az érintettek figyelmét Trencsán Erika.

Ez egy türelmi időszak, ami ha lejár, akkor 2021 januájától újra visszaáll a régi rend, és fizetni kell a törlesztőket.

A felfüggesztés gyakorlati, technikai részleteit nem tartalmazza a rendelet. Mivel azonban most az a célszerű, hogy ezt automatikusan beállítsák a bankok a törlesztési számlákon, így vélhetően az várható, hogy a pénzintézetek a következő törlesztőrészletet már nem fogják levonni - mondta Trencsán Erika. A moratórium lejártakor pedig újraindulnak a törlesztések.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy lesz lehetőség arra is, hogy

aki ebben az időszakban mégiscsak szeretné fizetni a részleteket, akkor ezt megteheti. Nekik vélhetően ezt külön kell majd jelezni a bankjuknál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×