eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Elkészült a 100 ezredik e-motor Győrben 2019. decemberében.
Nyitókép: Forrás: Audi Hungaria

Visszaesést jósol a Századvég, de már látják a fellendülést is

Drasztikusan átalakította a gazdasági helyzetet a koronavírus, ezért idén 0,3 százalékos visszaesés, jövőre viszont ismét bővülés várható a Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint.

A magyar gazdaság teljesítménye mellett a kivitel is visszaesik az idegenforgalom, és a járműgyártás leállása miatt. A csökkenés mértéke attól függ, hogy meddig tart a kiesés, és onnantól kezdve év végéig mennyit sikerül bepótolni. Az import ugyanakkor stagnálhat 2020-ban - olvasható a prognózisban.

A járvány utáni időszak hatása a fogyasztás volumenében is kérdéses.

Az éves bővülés 0,4 százalékra mérséklődhet a jövedelmek átmeneti visszaesése miatt. Megjegyezték, hogy a veszélyhelyzet miatti felvásárlási roham emelte a keresletet, ám közben megszűnt számos szolgáltatás.

A Századvég 2020-ban a korábbi évekhez képest magasabb arányú, a GDP-hez viszonyítva 3,0 százalékos költségvetési hiánnyal számol.

Az éves infláció 3,7 százalék lehet, ha a Magyar Nemzeti Bank meg tudja fékezni a forint gyengülését, amihez az olaj árának zuhanása is hozzájárulhat.

Az előrejelzés hangsúlyozta, hogy a járvány miatt folyamatosan változik a pénzpiaci helyzet, így a kilátások is bizonytalanok. A Századvég azt feltételezi, hogy a veszélyhelyzet néhány hónap után véget ér, újraindul az idegenforgalom és a termelés, a költségvetési mozgástér függvényében pedig a kormány is segíteni fogja a gazdaság visszaerősödését. A gazdaságkutató ennek megfelelően jövőre már minden téren kedvezőbb adatokat vár az ideiekhez képest.

A GDP 2021-ben újra bővülhet, a növekedés mértékét 3,4 százalékra becsülik.

A költségvetési hiány 2,0 százalékra, az infláció 3,5 százalékra mérséklődhet jövőre, míg az import volumene 3,0 százalékkal lehet magasabb 2020-hoz képest - olvasható a közleményben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×