INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

koronavírus

gazdasági kár

recesszió

prognózis

Nagyon durva recessziót jósolnak Magyarországnak

Nagyon durva recessziót jósolnak Magyarországnak

Infostart

A kormány várakozásainál is rosszabb előrejelzést adott ki a Morgan Stanley, ami azzal számol, hogy éves szinten 5 százalékkal eshet vissza a gazdaság teljesítménye.

Bár korábban elképzelhetetlen mértékű, és változatosan kreatív intézkedéseket tartlamazó gazdasági mentőcsomagokat állítanak össze az egyes országok, még mindig csak becslések vannak arról, hogy a járvány milyen gazdasági hatással járhat. A Morgan Stanley friss prognózisa szerint - amelyet a Portfolio idézett -

Magyarország még a harmadik negyedévben is 8,5 százalékos gazdasági visszaesésre számíthat, ami a negyedikben sem mérséklődik jelentősen, 6,9 százalékos GDP csökkenést jósolnak.

Ez lényegesen rosszabb a kormány várakozásánál, és a régiós országokra kiadott prognózisnál is. Igaz, egyelőre egy mindössze 50-100 milliárd forint értékű gazdasági csomagról döntött a kabinet, és ígéretet tett további intézkedésekre is. Egyébként a friss prognózis is azzal számol, hogy a visszaesést meredek felpattanás követheti, 2021 harmadik negyedévében például kétszámjegyű lehet a növekedés Magyarországon, éves szinten pedig 6,2 százalékos GDP növekedést vár.

A Morgan Stanley előrejelzése szerint egyébként a jelenlegi válságra a fiskális válaszok lehetnek a leghatásosabbak, de a monetáris politikának is támogatóan kell fellépnie – a cseh és lengyel jegybankok már végrehajtottak egy kamatvágást, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa pedig kedden ülésezik - írta a Portfolio.

A lap idézte egy másik befektetési bank, a JP Morgan számításait is, amely szerint az eddig Magyarországon

bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések alapján -3,5 százalékos költségvetési hiányt prognosztizál.

A bank azonban arra számít, hogy hamarosan ennél sokkal nagyobb bejelentés várható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018