eur:
395.64
usd:
371.94
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Rozskenyér készül a Szabó Andrea pékségben Karancslapujtőn 2016. szeptember 28-án. A rozskenyérnek a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát. Az előírás megjelenése októberben várható.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Sütőipari óriásüzem lesz Hatvanban

Egy éven belül már termelésbe is állna a Lipóti Pékség Hatvanba tervezett új üzeme, amely első körben belföldre, később pedig exportra is termelne. A 17 milliárd forintos beruházáshoz 6,75 milliárd támogatást adott az állam.

A Hatvan határában levő ipari parkban épül fel közel 17 milliárd forintos beruházással a Lipóti Pékség, új sütőüzeme, hamarosan indulhat is a kivitelezés - írta a Napi.hu. Tóth Péter és Paár Attila cégét, a Lipóti Tóth és Társa Zrt.-t tavaly októberben jegyezték be, és a múlt héten írta alá a beruházás megvalósításához nyújtott 6,75 milliárd forintos állami támogatásról szóló megállapodást a kormánnyal.

Az új, közel 20 ezer négyzetméteresre tervezett üzemben várhatóan évi 75-80 ezer tonna sütőipari terméket állítanak majd elő. A skála a fagyasztott termékektől a napi friss árukig terjed majd, és a magyar igényekhez igazodik. Nagy hangsúlyt helyeznek a hagyományos kovászos termékekre.

Az alapkőletételi ünnepségre április végén kerülhet sor, de már jövő tavasszal beindulhat a termelés az új üzemben - mondta Tóth Péter a Napi.hu érdeklődésére. Az új üzem - bár korábban szóba került az osztrák export lehetősége - első körben a magyarországi igényeket szolgálja majd ki. De nem kizárt, hogy hamarosan megkezdődhetnek a kiszállítások is, az országhatáron túlra.

A lap szerint Tóth Péter érdekeltségi körébe eddig két pékárut előállító cég tartozott, a Lipóti Pékség Kft. és a Lipóti Sütőipari Kft. - ez utóbbi Tatabányán működik. Az itt dolgozók száma 400 fő volt a Lipóti országos bolthálózatában dolgozók nélkül, alvállalkozókkal együtt ugyanis a cégek 3000 embernek adnak munkát A 2018-as publikus mérlegelek szerint az előbbi 2,5, míg az utóbbi 3,7 milliárd forintos árbevétellel zárta a 2018-as évet, míg az adózás előtti eredmény összesítve 300 millió forint körül alakult. A tavalyi eredmények ezt jóval meghaladják - árulta el Tóth Péter. A tavalyi rekordévben a forgalom meghaladta 7 milliárdot, a profit pedig a 800 millió forintot.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×