INFORÁDIÓ 
2020. december 4. péntek
Barbara, Borbála

koronavírus

karantén

munkajog

fizetés

Védőruhás személyzet étel visz a pácienseknek egy karanténként működő vuhani szállodában 2020. február 5-én. Az először a kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban azonosított koronavírus előidézta járvány halálos áldozatainak száma világszerte 492, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is Hupejre korlátozódik, és azon belül is 73 százalékot haladja meg a Vuhanban elhunytak száma.

Joghézag van a karanténba helyezett dolgozók járandóságával kapcsolatban

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
Újabb cikkünk a témában:

Az egészségügyi karantén idejére a munkavállalóknak nem jár fizetés, erre a helyzetre nincs semmilyen szabály a Munka Törvénykönyvében (Mt.) - mondta az InfoRádiónak Viszló László munkajogi szakértő. Ettől eltérő egyéni megállapodások azonban lehetnek a munkaadó és a munkavállaló között a koronavírus járvány okozta rendkívüli helyzetben.

Erre a helyzetre direkt szabályt nem tartalmaz a Munka törvénykönyve, abból kell kiindulni, hogy ez egy vis maior helyzet, az egészségügyi karanténban töltött időnek nincs felróhatósága a munkavállaló részéről - egyébként ez egy igazolatlan távollétnek minősülne - mondta az InfoRádiónak Viszló László munkajogi szakértő.

Szerinte ez nem az a helyzet, amikor automatikusan, valamilyen jogcímen erre az időszakra kötelezően ki kellene fizetnie a munkáltatónak a kiesett munkabért.

Hozzátette: van egy kisegítő szabály az Mt.-ben erre, vagyis a felek megállapodása alapján az ilyen típusú távollét idejére is lehet díjazást fizetni, amennyiben a munkáltató és a munkavállaló erről esetleg utólag megállapodik.

De ilyen helyzettel még nem találkoztunk,

általában sem a munkaszerződések, sem a kollektív szerződések ilyen típusú távollétről nem beszélnek, és nem is rendelkeznek a díjazásról

- jegyezte meg a szakértő.

A helyzet egyébként kényes, mivel

aki egészségügyi karanténban van, de nem beteg, az táppénzt nem kaphat. Ez egy kéthetes bevételkiesés,

főleg a külföldi karantén esetén, mert akkor végképp nincs lehetősége a dolgozónak arra, hogy a háziorvosához forduljon és a gyanú alapján táppénzes állományba vetesse magát.

"Ez egy rendezetlen kérdés, és csak annyit tudok ezzel kapcsolatban mondani, hogy mivel a Munka törvénykönyve egy keretszabály, ezeket a kérdéseket csak helyi szinten lehet rendezni" - mondta Viszló László. Hozzátette: szerinte a munkaadóknál ugyanúgy nincs felróhatóság, hiszen ők azzal szembesülnek, hogy valaki - még ha vis maior okból is - kiesik a munkából, akkor pedig miért is kellene neki fizetni?

Nyitókép: MTI/EPA/Costfoto/YFC

Kapcsolódó hang

Egészségügyi karantén - fizet-e a munkaadó?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018