eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Balaton, 1999 július 10. A balatoni nyár. Balatonon júliusban vette kezdetét a főszezon. A képen: a Badacsony hegység. Mti Fotó: H. Szabó Sándor
Nyitókép: H. Szabó Sándor

Nemcsak a vízszint magas a Balatonon

Az ingatlanárak is az égbe szöktek, bár a tavaly nyári tetőzés óta stagnál a piac, az ingatlanpiaci szakértők az idén sem számítanak áresésre.

2016 óta tart a növekvő forgalom a Balatonnál, ami az árak növekedését is maga után vonta. 2019 nyarán tetőzött a fellendülés, azóta stagnál a piac. Már a befektetők jórészt bevásároltak, s a 20-25 millió forintos nyaralók szinte mind elkeltek. Az új érdeklődők egy része ezért már magasabb árkategóriában gondolkodik – derül ki a sonline.hu összeállításából.

Ingatlanos tapasztalat, hogy a balatoni drágulásnak nem látszik a vége. A Balaton-környéki települések árai átlagosan 28 százalékkal nőttek, mint egy évvel korábban. Jelenleg átlagosan négyzetméterenként 465 ezer forintot kérnek a tulajdonosaik. Míg Balatonfeny­ves-Balatonmáriafürdő környékén 300-400 ezer forintos négyzetméterárak szóródnak, addig a siófoki Arany- és Ezüstparton egymillió forintos négyzetméterárral is találkozhatunk.

Míg Zamárdiban egy év alatt kisebb ütemben emelkedtek a nyaralók árai (négyzetméterenként átlag 507 ezer forintról nőtt 645 ezerre), addig Balatonszemesen meglódult a növekedés (281 ezer forintról 575 ezerre). Van, ahol csökkent az ingatlanár, mint például Szántódon, ahol azonban így is 800 ezer forint négyzetméterenként.

Az egész éves kereslet kimutatható a balatoni ingatlanpiacon, de általános tapasztalat szerint a téli hónapok kevésbé alkalmasak a gyors értékesítésre, mert az időjárás meghatározó tényező abban, hogy megjöjjön a vevők vásárlókedve. Ennek megfelelően a balatoni ingatlanosok tavasszal még egy kis élénkülésre is számítanak a piacon.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×