INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

boda

atomhulladék

atomhulladék-tároló

fichtinger gyula

Remlingen, 2018. június 20.Műanyag tartályok a Schachtanlage Asse II bányában, az alsó-szászországi Remlingen településnél 2018. június 19-én. Az Asse-dombság egykori sóbányájában 1967 és 1978 között radioaktív hulladékot halmoztak fel. A kis- és közepes aktivitású fűtőelemeket fémhordókban és konténerekben helyezték el a tárnákban, ahol azok idővel elrozsdásodtak és szivárogni kezdtek. A sugárzó atomhulladék veszélyt jelent a környék karsztvízkészletére, ezért az illetékes hatóságok hosszú távú megoldást keresnek a kiégett fűtőelemek biztonságos tárolására. (MTI/EPA/Focke Strangmann)

Újabb feladatok jönnek a Bodára tervezett atomhulladék-tároló ügyében

Újabb cikkünk a témában:

A kutatási fázis sikeres befejezése esetén is csak több évtized múlva kezdődhet a bodai atomhulladék-tároló létesítésére vonatkozó engedélyezési eljárás - mondta az InfoRádiónak Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Beszámolt a Paks 2 beruházás munkálatairól is.

Elfogadták a kutatási keretprogramot, vagyis a bodai atomhulladék-tároló helyszínének tervével kapcsolatban tovább kutathatnak a szakemberek, az újabb fázisokra kell engedélyt kell majd kérni - adott helyzetjelentést a Bodára tervezett atomhulladék-tároló sorsával kapcsolatban az InfoRádiónak Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója.

"További kutatási fázisok kell, hogy igazolják a bodai kőzethez fűződő reményeket, vagyis azt, hogy ott mélygeológiai tárolókban akár kiégett fűtőelemeket is el lehessen helyezni. Ezek

a vizsgálatok a 2030-as évek elejéig tarthatnak.

Ha a vizsgálat során megerősítést kap, hogy a terület alkalmas, 2032 környékén létesítési fázisba léphet a terv, országgyűlési jóváhagyással" - sorolta Fichtinger Gyula. Időközben még közmeghallgatásokra is sor kerül.

A bodai programmal kapcsolatban

ha minden jól alakul, 2064-re juthat el arra a fázisra, hogy a tároló megkezdi a működését.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a vezető egyebek mellett azt is elmondta, az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények biztonságosan üzemeltek 2019-ben, a hivatal több mint 1550 ellenőrzést végzett és mintegy 1900 határozatot hozott tavaly.

A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 18 nukleáris biztonsági és 1 fizikai védelemhez, valamint 8 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált ki az atomenergia-hivatal.

Paks 2

A csütörtöki sajtórendezvényen az is kiderült, hogy a két új paksi blokk létesítésiengedély-kérelmének benyújtása idén nyáron várható, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felkészült ennek értékelésére. Fichtinger Gyula legutolsó információi szerint idén június 30-ig fog megérkezni a kérelem.

Tavaly az OAH kiadott az atomerőmű egy újabb felvonulási épületére építési engedélyt, miután a nukleáris létesítmények biztonsági övezetén belül általános építésügyi feladatokat is ellát a hivatal - jelezte. A főigazgató-helyettes felidézte, hogy korábban már kiadtak építési engedélyt két irodaépületre.

A paksi beruházás kapcsán kitért arra: az OAH kéri, hogy a NAÜ koordinálásában egy nemzetközi szakértői csoport vizsgálja majd meg a létesítésiengedély-kérelem alapját képező előzetes biztonsági jelentést, és értékelje, hogy a Paksra tervezett blokkok megfelelnek-e a NAÜ biztonsági szabványainak.

Nyitókép: Illusztráció - radioaktív hulladék a németországi Schachtanlage Asse II bányában, az alsó-szászországi Remlingen településnél (MTI/EPA/Focke Strangmann)

Kapcsolódó hang

Bodai atomhulladék-tároló
 
Nukleáris létesítmények, Paks 2 - a teljes interjú
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018