INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

népesség

elvándorlás

születésszám

Több ezer magyar gyermeket veszítünk el évente

Több ezer magyar gyermeket veszítünk el évente

Infostart

Évről évre magyar gyermekek ezrei születhetnek külföldön magyar szülőktől, elsősorban a fiatalok vándoroltak el az országból, a munkavállalási, tanulási célból külföldre költözők gyerekvállalási kedve magasabb, mint az itthon maradóké - írja a Portfolio.

A gazdasági hírportál a KSH és az Eurostat adatait hasonlította össze, és arra jutott, hogy részben a külföldi születésszám miatt nem tud emelkedni itthon a termékenységi arányszám.

A cikk szerint a termékenységi arányszám itthon évek óta nem tud emelkedni, a külföldön élő magyarokkal együtt magasabb lehetne ez a szám, vagyis jobb lehetne a magyar demográfiai helyzet.

A KSH statisztikája szerint Magyarországon évek óta 1,49 a teljes termékenységi arányszám (a teljes termékenységi arányszám az egy szülőképes korú (15-50 éves) nőre jutó átlagos gyermekszámot takarja az adott év demográfiai adatai alapján) az Eurostat adatbázisa viszont ugyanerre 1,54-es értéket állapít meg.

A különbség oka, hogy a KSH a Magyarország területén született gyermekekre vetítve számítja a termékenységi arányszámot, míg az Eurostat a magyar rezidenseket, vagyis állandó lakcímmel rendelkezőket veszi alapul.

A Portfolio kérdésére a KSH is elismerte, hogy 2013-tól van különbség a két adatsor között. Az Eurostat a Magyarország területén regisztrált élveszületések közül kihagyja a külföldi lakóhelyű anyákra eső születéseket és hozzáadja a külföldön élő magyarországi lakóhelyű anyák adatait. Elvileg kötelező lenne mindenkinek bejelenteni, ha külföldre költözik, azonban az EU-ban lévő szabad munkavállalás miatt ezt valószínűleg nem mindenki teszi meg, sokan élhetnek úgy Nyugat-Európában, hogy közben itthon van állandó bejelentett lakcímük.

Spéder Zsolt, a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének vezetője a portálnak arról beszélt, hogy a külföldi munkavállalást, költözést az emberek döntő többsége eleinte átmeneti állapotnak tartja. A család kiköltözése, a külföldi megkapaszkodás biztos jele. Ugyanakkor bizonyos, hogy az iskolába való belépéskor dől el a dolog. Ha a gyermek külföldön bekerül az oktatási rendszerbe, akkor nagyon visszaesik a hazatérés esélye.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018