INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

külföldi magyarok

utalás

költségvetés

Durván megugrott az unióból hazautalt pénzmennyiség

Durván megugrott az unióból hazautalt pénzmennyiség

Infostart

Tíz év alatt triplájára nőtt az EU-ból érkező hazautalt pénz mennyisége, elérve a 113 milliárd forintot.

Évről-évre rekordokat dönt az unióból hazautalt pénzmennyiség. Az ezt mérő mutató tavaly a 2010-es 31 milliárd helyett már 113 milliárd forint volt – idézi a Concorde blog cikkét a Forbes.hu. A cikkben az Eurostat 2018-as fizetési mérleg statisztikái alapján azt írják, hogy

a Magyarországra érkező összeg a 2010-es volumen háromszorosa volt, 2015-höz viszonyítva pedig közel 35 százalékos a növekmény.

Ebbe a kategóriába azokat az utalásokat sorolják, amelyeket legalább egy éve egy másik uniós tagállamban lakcímmel rendelkezők indítottak Magyarországra.

Hegyesi Zsolt, a Concorde blog külsős szakértője szerint három mögöttes tényező és ezek kombinációja áll a régiós trendektől eltérő magyar adatokban látható kiugró növekedés mögött. Egyrészt az elmúlt évtizedben a Magyarországról kivándoroltak jelentős hányada telepedett le külföldön (azaz egy év után külföldi rezidenssé vált). Kismértékben a külföldi bérek emelkedése is hathatott a növekedésre. A szakértő szerint azonban az igazán meghatározó az, hogy egyre magasabb képzettségnek megfelelő munkát vállaltak a letelepedettek. Például a hosszú távra kiköltözők között egyre többen lettek az orvosok.

Az Eurostat statisztikái azoknak a magyarországi rezidensek jövedelmeit is vizsgálta, akik külföldön keresnek pénzt. Ebbe a kategóriába tartoznak azok, akik Magyarországon élnek vagy még nincs egy éve annak, hogy külföldre költöztek.

A legalább egy éve külföldön letelepedettek és az ingázók hazautalásait együttesen kezelő mutató szerint 2010-hez képest 145 százalékos emelkedést jelez, ami 2018-ban több, mint 1100 milliárd forintot jelentett Magyarországnak. Ez körülbelül a GDP 3, a költségvetés 5 százalékát teszi ki a szakértő szerint, bár ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy évente 1100 milliárd forint kerül Magyarországra a külföldi munkavállalás eredményeképpen. Az összevont mutató felfelé és lefelé is torzíthat.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018