INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

vendégmunkás

pénz

románia

Euró százmilliókkal előzik a románok uniós társaikat, köztük a magyarokat

Euró százmilliókkal előzik a románok uniós társaikat, köztük a magyarokat

Infostart

Románia a második helyre lépett elő az uniós tagállamok között a külföldön dolgozó vendégmunkások által hazajuttatott pénzösszegek tekintetében. A vendégmunkások által hazautalt eurómilliárdok jelentős mértékben hozzájárulnak a nemzetgazdaság gyarapodásához.

Évről évre több pénzt utalnak haza a külföldön munkát vállaló román állampolgárok. A vendégmunkások által hazajuttatott pénzösszeg tekintetében Románia immár a második helyen szerepel az Európai Unió tagállamai között az Eurostat nemrég közzétett kimutatása szerint, írja a Világgazdaság.

2018-ban mintegy 3 milliárd eurót küldtek haza családjuknak a kitelepedett románok, ennél nagyobb összeget csak a kivándorolt portugálok juttattak szülőföldjükre, 3,6 milliárd eurót.

A rekordot egyébként 2017-ben állították be, az Eurostattól némileg eltérő adatokkal és módszerrel dolgozó Világbank statisztikája szerint, abban az évben 3,9 milliárd euró tett ki a külföldön élő romániai vendégmunkások által hazautalt összeg volumene. Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy a külföldön élő magyarok a románok által hazautalt összeg alig tizedét juttatják el az itthon maradt családjuknak.

A Nyugat-Európában vállalt mezőgazdasági munkák miatt az otthoni közbeszédben sokszor gúnyosan „eperszedőkként” emlegetett román vendégmunkások a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság idején is szorgalmasan küldték haza megtakarításaikat, amelyek

egy időben meghaladták a Romániában végrehajtott közvetlen külföldi tőkebefektetéseket is.

A legfrisebb adatok szerint 5,6 millió polgár alkotja a román diaszpórát, a legnagyobb egy-egymillió főnél népesebb közösség Spanyolországban és Olaszországban él. A kivándorlás pedig megfékezhetetlennek tűnik, hiszen csak 2018-ben több mint negyedmillió román állampolgár távozott külföldre, ráadásul csaknem 40 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A lap azt is megjegyzi, hogy miközben sokan úgy vélik, hogy a diaszpórától befolyt jelentős pénzeknek csak a kereskedelem látja hasznát Romániában, és csak a foagyasztás pörgetik, valójában pótolhatatlan befektetéseket generál.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018