eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Euró százmilliókkal előzik a románok uniós társaikat, köztük a magyarokat

Románia a második helyre lépett elő az uniós tagállamok között a külföldön dolgozó vendégmunkások által hazajuttatott pénzösszegek tekintetében. A vendégmunkások által hazautalt eurómilliárdok jelentős mértékben hozzájárulnak a nemzetgazdaság gyarapodásához.

Évről évre több pénzt utalnak haza a külföldön munkát vállaló román állampolgárok. A vendégmunkások által hazajuttatott pénzösszeg tekintetében Románia immár a második helyen szerepel az Európai Unió tagállamai között az Eurostat nemrég közzétett kimutatása szerint, írja a Világgazdaság.

2018-ban mintegy 3 milliárd eurót küldtek haza családjuknak a kitelepedett románok, ennél nagyobb összeget csak a kivándorolt portugálok juttattak szülőföldjükre, 3,6 milliárd eurót.

A rekordot egyébként 2017-ben állították be, az Eurostattól némileg eltérő adatokkal és módszerrel dolgozó Világbank statisztikája szerint, abban az évben 3,9 milliárd euró tett ki a külföldön élő romániai vendégmunkások által hazautalt összeg volumene. Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy a külföldön élő magyarok a románok által hazautalt összeg alig tizedét juttatják el az itthon maradt családjuknak.

A Nyugat-Európában vállalt mezőgazdasági munkák miatt az otthoni közbeszédben sokszor gúnyosan „eperszedőkként” emlegetett román vendégmunkások a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság idején is szorgalmasan küldték haza megtakarításaikat, amelyek

egy időben meghaladták a Romániában végrehajtott közvetlen külföldi tőkebefektetéseket is.

A legfrisebb adatok szerint 5,6 millió polgár alkotja a román diaszpórát, a legnagyobb egy-egymillió főnél népesebb közösség Spanyolországban és Olaszországban él. A kivándorlás pedig megfékezhetetlennek tűnik, hiszen csak 2018-ben több mint negyedmillió román állampolgár távozott külföldre, ráadásul csaknem 40 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A lap azt is megjegyzi, hogy miközben sokan úgy vélik, hogy a diaszpórától befolyt jelentős pénzeknek csak a kereskedelem látja hasznát Romániában, és csak a foagyasztás pörgetik, valójában pótolhatatlan befektetéseket generál.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×