INFORÁDIÓ 
2019. november 21. csütörtök
Olivér

szekszárd

bor

szőlő

Leszüretelt Irsai Olivér szőlő a Baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken.

Mindjárt vége a szüretnek - ugyanaz az öröm és a gond is, mint az elején

Infostart

Tele vannak a pincék a tavalyi borral, alig van hová tenni a nem túl sok, de kitűnő minőségű újat - vélekednek a Tolna megyei szakik.

Nem változott a szőlőhelyzet a szüret végére sem - így foglalható össze a Teol.hu portálon megjelent szüretvégi összeállítás. És általános igazság: a szüretelőknél is munkaerőhiány van.

Tolnában már csak a prémium borok alapanyagai vannak a tőkéken,

az újborok már a pincékben vannak, színük kitűnő, és az évjárat is kifogástalan lehet majd.

A szekszárdi borvidéken dolgozó Bősz Adrián borász szerint

idén kiváló mustfokokat mértek közvetlenül a szüret után a borászok, a rozéboroknak emiatt nem is volt könnyű kiválasztani a megfelelő alapanyagot,

nagyon érett, erős színanyagú volt a szőlő, már hetekkel ezelőtt is. A munkaerőhiány ellen kombájnnal próbálnak védekezni.

A jó minőség mellett viszont nem volt sok a szőlő, ennek a rossz kalkuláció, a helytelen növényvédelem vagy az időjárás lehet az oka.

Módos Ernőnél egy kevés kékfrankos, merlot illetve a cabernet fajták vannak még a tőkéken. A cukorfokok meglepően jól alakultak, a minőség szép reményeket ébreszt.

Nincsenek magas felvásárlási árak, de Villányban a feldolgozók megadták kilónként a 100-120 forintot is a jó minőségű szőlőért.

Legrosszabban az alföldi termelők jártak, ők még a felét sem kapták ennek.

A munkaerőhiány mellett komoly ágazati probléma még, hogy a pincékben nagy az áthúzódó készlet mennyisége.

Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018