eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Leszüretelt Irsai Olivér szőlő a Baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Mindjárt vége a szüretnek - ugyanaz az öröm és a gond is, mint az elején

Tele vannak a pincék a tavalyi borral, alig van hová tenni a nem túl sok, de kitűnő minőségű újat - vélekednek a Tolna megyei szakik.

Nem változott a szőlőhelyzet a szüret végére sem - így foglalható össze a Teol.hu portálon megjelent szüretvégi összeállítás. És általános igazság: a szüretelőknél is munkaerőhiány van.

Tolnában már csak a prémium borok alapanyagai vannak a tőkéken,

az újborok már a pincékben vannak, színük kitűnő, és az évjárat is kifogástalan lehet majd.

A szekszárdi borvidéken dolgozó Bősz Adrián borász szerint

idén kiváló mustfokokat mértek közvetlenül a szüret után a borászok, a rozéboroknak emiatt nem is volt könnyű kiválasztani a megfelelő alapanyagot,

nagyon érett, erős színanyagú volt a szőlő, már hetekkel ezelőtt is. A munkaerőhiány ellen kombájnnal próbálnak védekezni.

A jó minőség mellett viszont nem volt sok a szőlő, ennek a rossz kalkuláció, a helytelen növényvédelem vagy az időjárás lehet az oka.

Módos Ernőnél egy kevés kékfrankos, merlot illetve a cabernet fajták vannak még a tőkéken. A cukorfokok meglepően jól alakultak, a minőség szép reményeket ébreszt.

Nincsenek magas felvásárlási árak, de Villányban a feldolgozók megadták kilónként a 100-120 forintot is a jó minőségű szőlőért.

Legrosszabban az alföldi termelők jártak, ők még a felét sem kapták ennek.

A munkaerőhiány mellett komoly ágazati probléma még, hogy a pincékben nagy az áthúzódó készlet mennyisége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×