eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy tyúk a Major Kft. tojótyúk telepén a Pest megyei Ráckevén 2016. november 18-án, ahol zárt technológiával közel százezres állományt tartanak. Az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zártan tartását november 15-én. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagy drágulással járhat a rendezetlen brexit a brit áruk esetében

A britek úgynevezett vámköröket alkalmazhatnak majd az unióból érkező termékek esetében, a brit áruk importja pedig akár mintegy 40 százalékkal is drágulhat – ismertette Falcsik István, az RSM Hungary Zrt. Vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletág vezetője az InfoRádiónak.

Az import vámterhe egy viszonylag összetett fogalom, amely több részből tevődik össze, magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő.

A brexitet követően, amikor a brit nemzetközösségtől egy termék érkezik majd az unió valamely országába, akkor az arra fizetendő vámterhek legnagyobb részét az úgynevezett importáfa fogja képezni, amely tagállamonként eltérő, Magyarországon például 27 százalék.

A vámtarifális besorolása után az árun további teher lehet: az importáfához 10 százalékos mértékig terjedően valószínűleg hozzáadódik majd egy klasszikus vám is.

Vagyis

a vám, az importáfa, továbbá egyéb felmerülő minimális terhek alapján áll össze a vámteher,

összegezte a szakember. Vagyis egy Magyarországra behozott brit árut 30-40 százalékos vám terhelhet.

Export - vámkörökkel

A tőlünk exportként kiszállításra kerülő áruk esetében a brit nemzetközösség, a legutolsó információk alapján úgynevezett

vámköröket fog alkalmazni,

jegyezte meg Falcsik István.

Elsőként is lesz egy, a mezőgazdasági termékeket – nemcsak a növényeket, hanem a különféle állati eredetű termékeket, marhát, birkát, baromfit, stb. – vámmal sújtó kör.

A második nagy részbe tartoznak majd a különféle kemikáliák, műtrágyák és hasonló jellegű termékek, amelyekre vámot szabnának ki a brit termelők védelmében.

Egy harmadik nagyobb kategóriával a fejlődő piacot szeretnék oltalmazni, az ide sorolható termékek, mint például az alkohol, cukor, egzotikus gyümölcsök más országokban is vámmal terheltek, jegyezte meg a szakember.

Végezetül a negyedik kör, amely a gépjárművekre vonatkozik: motorkerékpárokra, buszokra, autókra. Erről egyelőre annyit tudható, hogy csak maguk a kész termékek lennének vámmal terheltek, az alkatrészek valószínűleg továbbra is vámmentesek maradnának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×