INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

transzzsírsavak

élelmiszeripar

élelmiszerbiztonság

egészségügy

Uniós példa lett egy magyar szabályozás

Uniós példa lett egy magyar szabályozás

Infostart

Idén került az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, így hivatalosan is követendő példa minden uniós tagállam számára.

Hazánkban 2014 óta van érvényben az népegészségügyi céllal bevezetett minisztériumi rendelet, amely meghatározza a forgalomban lévő élelmiszerek maximális transz-zsírsav (TFA) tartalmát. Ez került be az uniós jó példák adatbázisába idén - adta hírül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Tudományos bizonyítékok igazolják ugyanis, hogy a túlzott transzzsírsav-fogyasztás káros az egészségre és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A nemzetközi ajánlások a napi energiabevitel 1%-át nem meghaladó transzzsírsav-fogyasztást javasolnak.

A szabályozás előkészítéséhez 2010 és 2016 között összesen 1586 termék (köztük kiemelten cukrászsütemények, finompékáruk, édes kekszek és nápolyik, csokoládék és a bevonómasszával készült termékek, illetve növényi zsiradékok) TFA-tartalmát határozta meg az OGYÉI jogelődje, az OÉTI, a WHO-val együttműködve.

A 2016-os hatásvizsgálat eredményei alapján a rendelet elérte célját. Az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság TFA-bevitele is.

A magyar rendelet előírja, hogy

  • az élelmiszerekben lévő zsír 100 grammjára legfeljebb 2 gramm transzzsírsav-tartalom eshet
  • ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 20 százalék, akkor 100 grammonként 4 gramm traszzsírsav lehet benne
  • ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, akkor 100 grammonként maximum 10 gramm transzzsírsavat tartalmazhat.
Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018