eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagy lépés az új magyar BMW-gyár építésében

Megszerezte a debreceni önkormányzat a BMW-gyárnak is helyet adó területet - adásvétellel, területcserével, kisajátítással -, de további területekre is szükség van.

Önkormányzati tulajdonba került Debrecenben a leendő BMW autógyárnak is helyet adó északnyugati gazdasági övezet 400 hektáros területe - közölte a városháza sajtóirodája. A fejlesztési övezet kialakításának első üteme 150 tulajdonost érintett.

Az esetek 93 százalékában közös megegyezéssel - adásvétellel vagy csereterület biztosításával - zárult a folyamat, a terület 7 százalékát pedig kisajátították.

A vételárak kifizetése folyamatos, a megállapodásoknak, vagy a határozatoknak megfelelően. Az önkormányzat 300 hektár csereterületet biztosított, amely 14 hektár kivételével az érintett gazdák tulajdonába került.

A tárgyalások ideje alatt a területen végzett előzetes munkálatok - a lőszermentesítés és a régészet - a földtulajdonosok hozzájárulásával zajlottak, így az ütemtervnek megfelelően, fél évvel a szerződés aláírását követően lezárulhatott az északnyugati gazdasági övezet kialakításának első üteme - közölte a városháza.

A gazdasági övezethez szükséges infrastruktúra kialakításának előkészítése zajlik, ez szükségessé teszi további területek megszerzését is. Erről már tárgyalnak az érintett tulajdonosokkal.

Márciusban jelentette be az önkormányzat, hogy a BMW-gyárnak is helyet adó északnyugati gazdasági övezet infrastruktúrájának kialakításával az erre kiírt pályázat nyertesének, a Market Építő Zrt.-nek 2019 őszéig kell végeznie a beruházás első, majd 2020 áprilisáig a második ütemével. A cég nettó 22,29 milliárd forintért vállalta a munkát.

Debrecen északnyugati gazdasági övezete ipari és infrastrukturális beruházásainak előkészítése, megvalósítása érdekében a kormányzat és a város együttműködési, támogatási megállapodást írt alá. A tavaly év végi bejelentés szerint a kormány 130 milliárd forinttal támogatja a közúti és vasúti fejlesztéseket, valamint a közműberuházásokat.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×