eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Az eperrel is megcsinálják az áfonyaátverést

Sokak szeme láttára csomagolják át az import (görög, spanyol) epret a Nagybani piacon, hogy aztán magyarként árulják tovább, tetemes haszonnal – számolt be a 24.hu-nak egy magyar epertermelő, aki mindennek többször is szemtanúja is volt.

A portálnak nyilatkozó magyar termelő elmondása szerint a spanyol import epret az orra előtt „magyarították” egy másik standon. Kiszedték az eredeti spanyol rekeszekből a kis átlátszó műanyag dobozkákat, és abból átöntötték az epret a magyar felségjelű faládákba.

Az epertermelő azért volt felháborodva az átcsomagolási akción, mert mint tapasztalta, a magyar gazdák áruját ilyen ellenszélben nem nagyon akarták megvenni a Nagybanin. Az import epret ugyanis

behozhatták kilónként úgy 300 forintért, és még ha dupla-, vagy triplaáron is kínálták, akkor is olcsóbban adták, mint a magyar termelő, aki szeretett volna 1000-1200 forintot kapni kilónként a hidegfóliás termésért.

Megemlítette még, hogy a közvetlen anyagi kár mellett a magyar termelőket lejáratják az átcímkézéssel, hiszen a vevő azt hiszi, a magyar eper volt íztelen.

Beszámolója szerint a Nagybanin nyíltan megy ez a biznisz, legfeljebb aki szégyenlősebb, az nem az asztalon csinálja, hogy mindenki lássa, hanem a kocsijában.

A FruitVeb volt alelnöke, Csizmadia György szerint amit az epertermelő látott, évről-évre visszatérő probléma, és nemcsak a Nagybanin fordul elő, hanem a kisebb piacokon is.

Ezt a fajta átverést egyébként a málnával és az áfonyával is időről időre elkövetik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×