INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

infláció

fogyasztói ár

mnb

portfolio

madár istván

Minden várakozást felülmúl az infláció mértéke

Minden várakozást felülmúl az infláció mértéke

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Márciusban 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A drágulás mértéke még az elemzői várakozásokat is felülmúlta – nyilatkozta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője, aki hozzátette: a várakozások szerint a következőkben szelídülhet az árnyomás.

Ez az inflációs adat magasabb a várakozásoknál, a Magyar Nemzeti Bank által várt adatnál és a piac konszenzusánál is – hangsúlyozta Madár István. A Portfolio vezető elemzője hozzátette: a lapjuk által megkérdezett szakértők 3,5 százalékos inflációra számítottak.

Az infláció gyorsulására utal még, hogy a maginflációs mutató 3,5 százalékról 3,8 százalékra gyorsult, ami hatéves csúcsot jelent.

A szakértő kiemelte: az üzemanyagár-változás nem okozott meglepetést, hiszen az elég jól nyomon követhető. A szolgáltatásárakra havi szinten fél százalékos növekedés volt jellemző, ami elég jelentős emelkedés. Drágultak még a szeszesitalok és dohányáruk is, „itt hatósági áremelkedések elhúzódó hatásait lehet megfigyelni”. Madár István elmondta:

minden termékkör inflációja vagy stagnált, vagy számottevően nőtt.

Az elemző hozzátette: mind a piac, mind a jegybank azt várja, hogy a következő hónapokban szelidül az árnyomás. Ennek egyik oka az üzemanyagárak bázishatása, ami a várakozások szerint az év végére stagnálni fog. Kiemelte ugyanakkor, hogy

a hónapról hónapra javuló adatok bizonytalanító hatásúak, és felvetik azt a kérdést, hogy az alapinflációs pálya nem magasabb-e annál, mint amit a piac vagy az MNB elképzelt.

„Jelen pillanatban is egy ilyen kérdőjel merült fel az inflációval kapcsolatban” – fogalmazott.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Minden várakozást felülmúl az infláció mértéke
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018