INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

mezőgazdaság

permetezés

drón

Hatalmas változás jön a mezőgazdaságban, de vigyázzon, ma még tiltott

Hatalmas változás jön a mezőgazdaságban, de vigyázzon, ma még tiltott

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Drónnal egyelőre illegális a permetezés, de a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) a szükséges szabályozás megteremtését sürgeti.

Az Európai Bizottság állásfoglalása alapján a drónok is légi járműnek minősülnek, tehát az általuk végzett növényvédelem légi növényvédelemnek, idézi a NAK figyelmeztetését a ZAOL. A lap arról is ír, hogy Magyarországon a forgalmazott növényvédelmi gépeket típusminősítési eljárásnak kell alávetni.

A drónokra jelenleg nincs elérhető típusminősítési szabvány. A helyzet rendezésén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is dolgozik.

Jelenleg típusminősítés nélküli, növényvédő szer kijuttatására szolgáló eszközt forgalomba hozni tilos, így a megvásárlásuk is kockázatos.

Mivel a jelenleg használt növényvédő szerek alapvetően földi kijuttatásra engedélyezettek, csak külön rendelkezés szerint van lehetőség légi (repülőgépes, helikopteres) kijuttatásra. A drónos használat hatásáról, eredményességéről azonban nem állnak rendelkezésre adatok, vagyis Magyarországon jelenleg egy növényvédő szernek sincs olyan engedélye, amely alapján drónnal kijuttatható lenne.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018