eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sérült csomagolású konzervek a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank raktárában Debrecenben 2018. november 8-án, az átadás napján.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Csehország döntött: nélkülözőké lesz az el nem adott élelmiszer

Nem mindenki értett egyet ezzel az új szabályozási tervvel, az ellenzők érvelése szerint senkit sem lehet a tulajdonában lévő ingóság ingyenes átadására kötelezni.

A cseh alkotmánybíróság rábólintott arra a törvényjavaslatra, amely szerint a nagyobb - 400 négyzetméter fölötti - élelmiszerüzleteknek segélyszervezetek számára át kell adni az el nem adott, hibás, de fogyasztható termékeket - olvasható a G7.hu portálon.

A cseh parlamentben nem támogatta mindenki egységesen a kezdeményezést, mondván, "sérti a tulajdonhoz való jogot",

senkit sem lehet a tulajdonában lévő ingóság ingyenes átadására kötelezni, még akkor sem, ha egy segélyszervezet a címzett - érveltek az ellenzők, és erre az érvre mondott most nemet az alkotmánybíróság.

Magyarországon ilyen kötelezettség nincs, de egyre nagyobb divat így tenni a gyártók és a forgalmazók körében is - a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül. A szervezet a honlapján azt írja, hogy 2017-ben már több mint 300 ezer embernek juttatott el közel 9300 tonna élelmiszeradományt, összesen több mint 5,2 milliárd forint értékben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×