eur:
370.16
usd:
344.94
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Sérült csomagolású konzervek a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank raktárában Debrecenben 2018. november 8-án, az átadás napján.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Csehország döntött: nélkülözőké lesz az el nem adott élelmiszer

Nem mindenki értett egyet ezzel az új szabályozási tervvel, az ellenzők érvelése szerint senkit sem lehet a tulajdonában lévő ingóság ingyenes átadására kötelezni.

A cseh alkotmánybíróság rábólintott arra a törvényjavaslatra, amely szerint a nagyobb - 400 négyzetméter fölötti - élelmiszerüzleteknek segélyszervezetek számára át kell adni az el nem adott, hibás, de fogyasztható termékeket - olvasható a G7.hu portálon.

A cseh parlamentben nem támogatta mindenki egységesen a kezdeményezést, mondván, "sérti a tulajdonhoz való jogot",

senkit sem lehet a tulajdonában lévő ingóság ingyenes átadására kötelezni, még akkor sem, ha egy segélyszervezet a címzett - érveltek az ellenzők, és erre az érvre mondott most nemet az alkotmánybíróság.

Magyarországon ilyen kötelezettség nincs, de egyre nagyobb divat így tenni a gyártók és a forgalmazók körében is - a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül. A szervezet a honlapján azt írja, hogy 2017-ben már több mint 300 ezer embernek juttatott el közel 9300 tonna élelmiszeradományt, összesen több mint 5,2 milliárd forint értékben.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×