eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Döbbenet: a megtermelt élelmiszerek harmadát el sem fogyasztjuk

Magyarországon évente nagyjából 1,8 millió tonna, még ehető élelem kerül a kukákba, vagyis fejenként 68 kilogramm - fogalmazott az InfoRádiónak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, Cseh Balázs.

Becslések szerint a világon megtermelt élelmiszerek egyharmadát nem fogyasztjuk el, ez világszerte 1,3 milliárd tonnányi veszteség, pazarlás - fogalmazott az InfoRádiónak Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

Az egyesület működésének célja elsősorban a vállalati együttműködés elérése, és bizony vannak, akik már pozitívan állnak a kérdéshez.

"Magyarországon körülbelül száz vállalat van, amelytől kisebb-nagyobb rendszerességgel kapunk adományokat. Nagyon

sokszor a lejárati idő közelsége miatt érkezik csomag, illetve szezon után érkeznek termékek, csokimikulás, csokinyuszi. Olyan is előfordul, hogy színhibás terméket kapunk, vagy csak megnyomódott egy konzerv"

- részletezte Cseh Balázs.

A beérkezett élelmiszereket csatornáikon keresztül a leginkább nélkülözők számára juttatják el, becsléseik szerint

eddig 80-100 ezer tonnányi élelemmel segítettek.

"Az idei évben több mint 10 ezer tonnányi élelmiszert tudunk megmenteni, aminek az értéke 6-7 milliárd forint" - tette hozzá.

Élelmiszerbankok egyébként az 1960-as évek óta működnek, a mozgalom Amerikából indult el. A magyar egyesület 2005 óta működik, Európában két tucatnyi országban van ilyen.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerdán az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz. Kezdés: 18 óra után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×