eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy vásárló a tojások közül válogat Váci úti Tesco Extra áruházban 2012. október 5-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Hihetetlen, mennyi étel kerül a kukákba

Minden percben nagyjából 66 tonna étel megy veszendőbe az Egyesült Államokban – derül ki Boston Consulting Group amerikai üzleti tanácsadó cég friss tanulmányából. A Magyar Élelmiszerbank Szövetség szerint Magyarországon közel 2 millió tonna élelmiszert pazarolunk el évente.

Az amerikai cég tanulmánya arra is felhívja a figyelmet, hogy 2030-ra az évente kidobott élelmiszermennyiség elérheti a 2,1 milliárd tonnát.

Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Szövetség külső kapcsolatok igazgatója szerint Magyarországon is jelentős mennyiségű élelmiszerfelesleg termelődik éves szinten.

Ebből nagyjából 80-100 ezer tonna élelmiszer menthető éves szinten.

Az Élelmiszerbank 10 ezer tonnát tudott megmenteni és így sok rászorulónak segíteni – fejtette ki.

Van, hogy áruházakból mentik meg az élelmiszereket, és előfordul, hogy a gyártóktól érkeznek a feleslegek. Ilyenkor a szervezetek havonta kapnak élelmiszereket.

A szakértő hozzátette: fontos, hogy a felesleget valamilyen módon újra tudják hasznosítani.

A jelentés szerint a kidobott élelmiszer mennyisége évente 1,9 százalékkal fog emelkedni 2015-től 2030-ig, a veszendőbe ment élelem dollárban kifejezett értéke pedig 1,8 százalékkal.

A fejlődő országokban a veszteség leginkább a feldolgozás alatt jelentkezik, a fejlett országokban főként a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál, akik gyakran túl sokat szereznek be, ezért ki kell dobniuk az ételt, vagy meg sem vásárolják, mert "nem felel meg az esztétikai követelményeknek", ezért kerül a kukába.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján az élelmiszer-veszteség és -kidobás számlájára írható a kibocsátott üvegházhatású gázok 8 százaléka a világon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×