eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Egy vásárló a tojások közül válogat Váci úti Tesco Extra áruházban 2012. október 5-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Hihetetlen, mennyi étel kerül a kukákba

Minden percben nagyjából 66 tonna étel megy veszendőbe az Egyesült Államokban – derül ki Boston Consulting Group amerikai üzleti tanácsadó cég friss tanulmányából. A Magyar Élelmiszerbank Szövetség szerint Magyarországon közel 2 millió tonna élelmiszert pazarolunk el évente.

Az amerikai cég tanulmánya arra is felhívja a figyelmet, hogy 2030-ra az évente kidobott élelmiszermennyiség elérheti a 2,1 milliárd tonnát.

Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Szövetség külső kapcsolatok igazgatója szerint Magyarországon is jelentős mennyiségű élelmiszerfelesleg termelődik éves szinten.

Ebből nagyjából 80-100 ezer tonna élelmiszer menthető éves szinten.

Az Élelmiszerbank 10 ezer tonnát tudott megmenteni és így sok rászorulónak segíteni – fejtette ki.

Van, hogy áruházakból mentik meg az élelmiszereket, és előfordul, hogy a gyártóktól érkeznek a feleslegek. Ilyenkor a szervezetek havonta kapnak élelmiszereket.

A szakértő hozzátette: fontos, hogy a felesleget valamilyen módon újra tudják hasznosítani.

A jelentés szerint a kidobott élelmiszer mennyisége évente 1,9 százalékkal fog emelkedni 2015-től 2030-ig, a veszendőbe ment élelem dollárban kifejezett értéke pedig 1,8 százalékkal.

A fejlődő országokban a veszteség leginkább a feldolgozás alatt jelentkezik, a fejlett országokban főként a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál, akik gyakran túl sokat szereznek be, ezért ki kell dobniuk az ételt, vagy meg sem vásárolják, mert "nem felel meg az esztétikai követelményeknek", ezért kerül a kukába.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján az élelmiszer-veszteség és -kidobás számlájára írható a kibocsátott üvegházhatású gázok 8 százaléka a világon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

2023-ban országosan közel 30 százalékos forgalomcsökkenés és 8 százalék körüli nominális drágulás volt itthon az ingatlanpiacon. A drágulás azonban a magas infláció miatt közel kétszámjegyű reálár-csökkenést hozott - derült ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép összesítéséből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×