eur:
394.21
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

100 millióval nőtt egy év alatt az éhezők száma

A megtorpanás után az elmúlt években ismét növekedésnek indult az éhezők száma a világban – hívta fel a figyelmet Plántek Lea, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kommunikációs munkatársa az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából.

Világszerte 821 millióan éheznek, ez

közel 100 millióval több az egy évvel korábbinál.

A növekedés okai a hosszan elhúzódó fegyveres konfliktusok, valamint az éghajlatváltozás, olyan szélsőséges időjárási jelenségekkel, mint a cunamik, a szárazságok, valamint a tavalyi év nagyon súlyos El Nino-jelensége.

Plántek Lea hozzátette: Európában a lakosság kevesebb mint öt százaléka éhezik, az élelmiszer-pazarlás azonban égető probléma.

A világszerte megtermelt élelmiszer mintegy harmada kerül a szemetesbe, különösen az olyan értékes anyagok, mint a zöldségek és gyümölcsök, amelyek mintegy fele a kukában végzi.

Például a répa is, amelyet sokszor a formája, nem esztétikus megjelenése miatt nem fogyasztanak el - a termés 25-30 százaléka veszik el emiatt - hívta fel a figyelmet Plátnek Lea.

A minőségi éhezés a gyerekeket is sújtja

A minőségi éhezés problémája a legfiatalabb korosztályokban a legszembetűnőbb – mutatott rá a FAO kommunikációs munkatársa. Nagyon sok országban látható ez a kettősség, akár Latin-Amerika országaiban is, hogy egyszerre rengeteg az éhező és nagyon gyorsan terjed az 5 éves kor alatti gyerekeknél az elhízás. Ennek oka az, hogy

"nem jutnak olyan minőségi élelemhez, amivel úgy tudnának növekedni, hogy mellette megtartsák a normál testsúlyukat.

Nagyon sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, energiában, kalóriában, sóban és cukorban gazdag ételeket" - sorolta a szakember.

Az Élelmezési Világnapon 13. alkalommal indította el élelmiszeradomány-konvoját a FAO, az Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium. A kocsisor Budapest belvárosában haladva az éhezés és élelmiszer pazarlás problémájára hívja fel a figyelmet, a 30 tonnányi rakományt pedig rászoruló családok kapják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×