Világszerte 821 millióan éheznek, ez
közel 100 millióval több az egy évvel korábbinál.
A növekedés okai a hosszan elhúzódó fegyveres konfliktusok, valamint az éghajlatváltozás, olyan szélsőséges időjárási jelenségekkel, mint a cunamik, a szárazságok, valamint a tavalyi év nagyon súlyos El Nino-jelensége.
Plántek Lea hozzátette: Európában a lakosság kevesebb mint öt százaléka éhezik, az élelmiszer-pazarlás azonban égető probléma.
A világszerte megtermelt élelmiszer mintegy harmada kerül a szemetesbe, különösen az olyan értékes anyagok, mint a zöldségek és gyümölcsök, amelyek mintegy fele a kukában végzi.
Például a répa is, amelyet sokszor a formája, nem esztétikus megjelenése miatt nem fogyasztanak el - a termés 25-30 százaléka veszik el emiatt - hívta fel a figyelmet Plátnek Lea.
A minőségi éhezés a gyerekeket is sújtja
A minőségi éhezés problémája a legfiatalabb korosztályokban a legszembetűnőbb – mutatott rá a FAO kommunikációs munkatársa. Nagyon sok országban látható ez a kettősség, akár Latin-Amerika országaiban is, hogy egyszerre rengeteg az éhező és nagyon gyorsan terjed az 5 éves kor alatti gyerekeknél az elhízás. Ennek oka az, hogy
"nem jutnak olyan minőségi élelemhez, amivel úgy tudnának növekedni, hogy mellette megtartsák a normál testsúlyukat.
Nagyon sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, energiában, kalóriában, sóban és cukorban gazdag ételeket" - sorolta a szakember.
Az Élelmezési Világnapon 13. alkalommal indította el élelmiszeradomány-konvoját a FAO, az Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium. A kocsisor Budapest belvárosában haladva az éhezés és élelmiszer pazarlás problémájára hívja fel a figyelmet, a 30 tonnányi rakományt pedig rászoruló családok kapják.