INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

magyar állampapír

államadósság kezelő központ

barcza györgy

Egyre étvágygerjesztőbb a lakossági állampapír

Egyre étvágygerjesztőbb a lakossági állampapír

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Emelkednek a kamatok a lakossági állampapíroknál - tájékoztatta az InfoRádiót az Államadósság Kezelő Központ. Barcza György vezérigazgató azt is elmondta, hogy 2018-ban a magyar lakosság 5800 milliárd forintot tartott állampapírban.

A féléves és az egyéves magyar állampapírok kamata fél százalékkal emelkedik a jövő héten - mondta el az InfoRádióban Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. Az előbbi papíré 2-ről 2,5, utóbbié 2,5-ről 3-ra nő. Az utolsó hasonló változtatás 2018 júliusában volt.

"Azt látjuk, hogy továbbra is megvan a kereslet az állampapírok iránt, a legnépszerűbb termék viszont változott, korábban az egyéves lejáratú papír volt az, mostanra viszont a 3 és 5 éves futamidejű, inflációkövető állampapír" - mondta el Barcza, példaként említve, hogy épp ezen a héten változik az 5 éves, inflációkövető állampapír kamata, 2,8 százalék plusz 1,7 százalék kamatprémium lesz, vagyis összesen 4,5 százalékra változik. A piacon ez biztosítja ma a legmagasabb kamatozást.

Mint rámutatott, a lakosság 5800 milliárd forintot tartott állampapírban 2018 végén, ez megelőzte a lkötött betétek mértékét, a legnépszerűbb lakossági befektetési forma.

Hogy miért tart még mindig a lakosság magánál könnyebben hozzáférhető formájú megtakarítást, arról úgy véli, az ingatlanpiaci felfutás kapcsán sokan ebbe az irányba próbálnak mozdulni hosszú távon.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Lakossági állampapír - emelkedő kamatok
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018