eur:
393.86
usd:
368.52
bux:
66297.36
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Vasárnapi boltzár: nem várt jelenséggel szembesülhetünk

Itthon a béremelés hatásai miatt változtatnak a boltok a vasárnapi nyitva tartáson, Lengyelországban a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt számolta fel több üzletét egy multi.

Ha nő a bér, akkor nő a vasárnapi pótlék is. Ami 50 százalék. Nem véletlen, hogy a boltok többsége ki sem nyit vasárnap. És azért óvatosan farigcsálják a vasárnapot a nagyobb boltok is. Az Aldinál 7400 forint, egy minimálbéres kisboltnál 3500 forint a bruttó vasárnapi pótlék 2019-ben.

Nincs nyilvános statisztika arról, hogy a 130 ezer kiskereskedelmi boltból mennyi van nyitva vasárnap. A kisboltosok nagyobb része azonban eleve nem nyit ki a hét utolsó napján, és mivel az ilyen 10 boltos, vagy annál kisebb kisboltos kiskereskedelmi vállalkozások száma 118 ezer, ami meg is határozza a nyitva tartási arányokat - írta a blokkk.com.

A bérek emelkedésével azonban egyre költségesebb a vasárnapi nyitva tartás. Nem véletlen, hogy óvatosan, de egyes nagy láncok is farigcsálják a vasárnapi nyitva tartást. Van, aki csak egy-két órával, de van olyan nagyobb élelmiszeres bolt is, amelyik már 13-14 óra tájékán bezár vasárnap.

Az Ikea nemrégiben jelentette be, hogy kísérleti jelleggel lerövidíti a vasárnapi nyitva tartást néhány órával. A Spar vagy a Drogerie Markt pedig csak a nagyobb boltjait nyitja ki vasárnap. És nem véletlen a 2-3 órás részmunkaidő a Lidl, vagy a Tesco esetében, melyet éppen hétvégére vezettek be, hiszen így sokkal olcsóbb a vasárnapi foglalkoztatás.

A portál megnézte, hogy mennyivel nőtt a vasárnapi pótlék mértéke az elmúlt években.

Kereset Vasárnapi pótlék
2016 161.000 3800
2017 191.000 4500
2018 216.000 5100
2019 233.000 5500

(forrás: blokk.com / KSH, négy főnél nagyobb boltos vállalkozások, havi bruttó átlagkeresetek, 2018: szeptember, 2019: előrejelzés, 8%-os bérnövekedés mellett, vasárnapi pótlék: egy vasárnapra jutó becsült átlag, bruttó összeg)

Lengyel boltbezárások

Jelentősen zsugorítja lengyelországi hálózatát a Tesco: a korábban elhatározott boltbezárásokat most továbbiak követik.

Európában Lengyelország az egyetlen piac, ahol 2018 utolsó negyedében csökkentek a brit Tesco áruházlánc eladásai, ezért a hálózat elhatározta, hogy további hipermarketjeit, ezúttal 32 boltját zárja be az ország egész területén - írta a napi.hu a businessinsider.pl cikke alapján.

A Tesco közölte: a jelentős lépéssel mérsékelhetik a működési költségeket, s ezzel javíthatják a versenyképességet. A lengyelországi leányvállalat vezetősége felhívja a figyelmet arra, hogy eredményeikre negatív hatással volt a vasárnapi kereskedelmi tilalom is, ami érezhetően csökkentette áruházaik forgalmát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×