INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

mkb

bankkártya

legenda

30 éves az első magyar bankkártya - hihetetlen legenda fűződik hozzá

Infostart

1988-ban, a VISA-val folytatott intenzív tárgyalások után nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Kelet-Európa első bankkártyáját az MKB Bank adta ki.

Az első bankkártyákat az üzletág osztályvezetője maga vitte kézben és adta át az igénylőknek.

Kezdetben csak MKB-s devizabetéttel rendelkező cégek igényelhettek bankkártyát, az esetleges túlköltésekhez a banknál vezetett számláik szolgáltak fedezetül. Magányszemélyek 1989-től igényelhettek bankkártyát, de csak abban az esetben, ha legalább kétezer dolláros MKB-s számlafedezettel rendelkeztek.

Az MKB Bank VISA Classic kártyája

1988-ban külföldön is debütált: a szöuli olimpián magyar sportvezetők fizettek az első kártyákkal.

Az MKB Bank első bankkártyájának motívumát, a stilizált Lánchíd-ábrázolást, Vagyóczky Károly a Pénzjegynyomda grafikai részlegének akkori vezetője, az akkor használt papír bakjegyek elismert tervezője készítette.

És bár 30 év nem túlzottan nagy idő, az MKB Bank legendáriuma szerint egy személyes indok is közrejátszhatott az első magyar bankkártya kiadásában. A fáma szerint az MKB Bank akkori második embere – szenvedélyes dohányos – New York-i hivatalos útja során egy éjszaka kifogyott a cigarettából. A szálloda recepcióján próbált vásárolni magának, ám a hotelben csak bankkártyával tehette volna, de az nem volt neki. Valószínűleg ez a kudarc csak a végső lökést adta kártyaüzletág beindításához, hiszen a külkereskedelmi cégek akkor még szinte kizárólagos bankjaként az MKB Bank elsőként tapasztalta ügyfeleinek bankkártya iránti, egyre sürgetőbb igényét.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018