eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Brüsszel, 2018. szeptember 24.Mario Draghi, az Európai Központi Bank, az ECB elnöke az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága előtti meghallgatásán Brüsszelben 2018. szeptember 24-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hosle

Mario Draghi elmondta, miért optimista

A globális kereskedelmi bizonytalanságok és geopolitikai problémák dacára nagyjából kiegyensúlyozottnak látja az euróövezet gazdasági növekedését fenyegető kockázatokat, valamint bízik az Olaszország és az Európai Bizottság közötti költségvetési vita rendezésében Mario Draghi, az euróövezeti jegybank elnöke.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának kamatdöntő ülése után Frankfurtban csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján Mario Draghi kifejtette, bár az utóbbi hónapokban az euróövezet gazdaságának teljesítménye gyengébb volt a vártnál, de nem annyira, hogy aláássa a növekedésbe és inflációs nyomások erősödésébe vetett bizalmat.

"Gyengébb lendületről beszélünk, nem csökkenő irányzatról"

- mondta Draghi, leszögezve, hogy az euróövezeti növekedési kilátásokat övező fenyegetések nagyjából még mindig kiegyensúlyozottak, de különösen jelentősek a protekcionizmussal, a feltörekvő piacok sérülékenységével és a pénzpiacok volatilitásával összefüggő kockázatok.

A gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat felszította a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnése (Brexit) körüli bizonytalanságoknak, különösen a rendezetlen kiválás lehetőségének erősödése, az Olaszország és az Európai Bizottság között kirobbant költségvetési vita, valamint Donald Trump amerikai elnök protekcionista kereskedelempolitikája.

Draghi elmondta, hogy a kormányzótanács ülésén csak keveset beszéltek az olasz problémáról, lévén a fiskális vita nem tartozik a jegybankárok hatáskörébe. A tanácskozáson részt vett Valdis Dombrovskis, a brüsszeli bizottság alelnöke, aki jelezte, hogy az Európai Unió párbeszédre törekszik Rómával. Draghi úgy fogalmazott, hogy nincs birtokában a jövő kifürkészésére alkalmas kristálygömb, de bízik abban, hogy rendeződnek az olasz költségvetési sarokszámok miatti nézeteltérések.

Az EKB kormányzótanácsa a várakozásokkal összhangban nem változtatott monetáris politikáján csütörtökön, és megerősítette, hogy

tovább halad a példátlan gazdaságélénkítő intézkedések kivezetésének útján.

A kormányzótanács változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét. Megerősítette, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig a jelenlegi szinten maradnak, a nettó eszközvásárlási program pedig 15 milliárd eurós havi keretösszeggel folytatódik és idén december végén lezárul.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×