eur:
392.82
usd:
368.08
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Fővárosi Vízművek Zrt. munkatársa egy új vízórát tart a kezében, amikor vízóracserét végez egy társasház pincéjében, Budapest VIII. kerületében.
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Meghekkelt vízórák? Mitől nagy a vízfogyasztás?

Be kell vizsgáltatni a vízórát, ha valaki azt tapasztalja, hogy a megszokottnál hirtelen jóval magasabb lett a vízfogyasztása - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Békéltető Testület elnöke.

Megnövekedett vízfogyasztás esetén a fogyasztónak levélben kell panaszt tennie a szolgáltatónál, és ha lehetősége van, a vízóráról is csatoljon képet - tanácsolta Baranovszky György.

Ha csőtörés miatt lett magasabb a vízfogyasztás, akkor a szolgáltatók bevasalják a pénzt a fogyasztótól. A tapasztalat és a gyakorlat viszont az, hogy

el szokták engedni a csatornadíjat, annak ellenértékét, egyes szolgáltatók pedig készek ilyenkor részletfizetési kedvezményt adni.

- mondta a Békéltető Testület elnöke.

Hibás vízóra

Ha elromlik a vízóra, a szolgáltatónak kutya kötelessége műszaki szempontból ellenőrizni a berendezést. Baranovszky György azt javasolja, hogy mindig legyen ott a fogyasztó, amikor ez megtörténik.

Mint mondta, a Budapesti Békéltető Testület sok olyan esettel találkozott, amikor

az ellenőrzés azt hozta ki, hogy az óra jól mért és nem hibás. Ilyenkor a fogyasztó nehezen tudja bizonyítani, hogy nem ő használta el a vizet.

Tipikus eset az, amikor egy csőtöréses szituációban arról egyezkednek a felek, hogy elengedi-e a szolgáltató a fogyasztó megnövekedett vízfogyasztásának ellenértékét, vagy nem. A kérdés az, hogy mennyire róható fel a csőtörés a fogyasztónak - hangsúlyozta Baranovszky György.

"Megugrik" az óra?

Van olyan is, hogy nincs csőtörés, nincs valós fogyasztás, mégis megugrik számla. Ilyen a gázfogyasztásnál is előfordul. Ilyenkor a fogyasztók azzal szoktak védekezni, hogy nem csináltak semmit, ekkor jön az órák bevizsgáltatása - mondta az elnök.

Baranovszky György hozzátette, olyan esettel még nem találkozott, amikor a szolgáltató megállapította volna, hogy az ő mérőórája volt rossz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×