eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A hideg idő miatt elfagyott vízórák a Debreceni Vízmű Zrt. Balmazújvárosi úti telephelyén 2017. január 13-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy nyári nap vízfogyasztásának hatszorosát is elpazarolják a gondatlanok télen

Még a téli fagyok beállta előtt érdemes leszigetelni a vízóraaknákat, erre akár nejlonzsákokba rakott papírgalacsinok is megfelelőek lehetnek - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Vízművek üzemirányítási csoportvezetője.

Lehetőségeink szerint próbáljuk hőszigetelni vízóráinkat - hívja fel a figyelmet a Fővárosi Vízművek. Mint László István üzemirányítási csoportvezető az InfoRádiónak elmondta, a vízművek honlapján található egy kis videó arról, hogy ezt miként célszerű megtenni.

Az olcsó módszerek közül

hatékony lehet az avar vagy papírgalacsinok nejlonzsákba csomagolása és ráhelyezése az aknán belül vízórára.

A hétvégi házakban - mint kiemelte - vannak úgynevezett fagyelzáról csapok, ezek segítségével víz- és légmentessé lehet tenni a vízvezetékrendszert.

A tél távozása után egy helytelenül víztelenített hétvégi ház nemcsak sok bosszúságot okoz a szakember szerint, hanem bizony sok pénzbe is kerül a fagykár elhárítása a csőben jéggé vált víz munkája miatt: ilyen esetekben

mindig a tulajdonost terheli anyagi felelősség.

"A tavalyi év igen kritikus volt ebből a szempontból. Januárban érkezett egy igen gyors és intenzív lehűlés, és még márciusban is az elfagyott vízórákat cserélték a kollégák" - idézte fel László István, aki szerint nem is a darabszám a legtöbbet mondó adat:

több mint 3 millió köbméter víz folyt el a törött órákon, ami egy meleg nyári nap fogyasztásának hatszorosa.

Mint arról korábban a Délmagyar cikke alapján az Infostrat is beszámolt, a fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti. A sérült aknafedlapot érdemes kicserélni, illetve pléddel, hungarocell- vagy kartondobozdarabokkal szigetelni. A tél folyamán többször is ellenőrizzük, nincs-e víz az aknában, sértetlen-e a mérőóra, és a fedél is jól záródjon.

Évente országosan több tízezer mérő fagy szét, sok millió liter víz folyik el, és ez mind megelőzhető lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×