eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Grzegorz Buchal, az Opel Szentgotthárd vezérigazgatója a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. március 21-én.
Nyitókép: Illyés Tibor

Az év motorját gyártják majd Szentgotthárdon

Biztosított a szentgotthárdi Opel gyár jövője - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető az InfoRádióban elmondta: a tavaly a francia PSA vállalatcsoport kezébe került Opel fenntartja Magyarországi kapacitásait, sőt 2020-tól Peugeot motorokat is gyártanak.

"A folyamat kezdetén intenzív tárgyalásokat kezdtünk, hogy a megújult működési rendben a szentgotthárdi gyár fontos pillér lehessen. Ez eredményesen zárult abból a szempontból, hogy megállapodtunk: az Opel gyárban 2020-ban megkezdik a Peugeot 1,2 literes, háromhengeres benzines turbómotorjainak gyártását" - mondta Szijjártó Péter.

Ezzel a döntéssel a Peugeot-csoport világossá tette, hogy hosszú távon számol a magyar gyár kapacitásaival, és így sikerült megőrizni az ottani munkahelyeket és a gyárnak kiszámítható, biztos jövője van - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető az InfoRádióban kifejtette: a gyár 2020-ig változatlan kapacitásban gyártja a jelenleg is gyártott ötféle Opel-motort, 2020-tól pedig az új Peugeot motorokat gyárnanak majd 110 és 130 lóerős változatban. Ezt a motortípust

már háromszor választottak meg az év motorjának.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, az eddigi adatok szerint az autóipar lendülete 2018-ban is fennmaradhat, hiszen

  • az ágazat januári teljesítménye 10 százalékkal nőtt,
  • az idei 15 nagyberuházásból 9 az autóiparba érkezett.

A legnagyobb elsőkörös beszállítók kapacitása folyamatosan bővül, az Audi január óta már elektromos motorokat is gyárt Magyarországon, és épül a Daimler új üzeme Kecskeméten, így Magyarország továbbra is az autógyártás egyik európai nagyhatalma lehet - tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Grzegorz Buchal, az Opel Szentgotthárd vezérigazgatója a sajtótájékoztatón közölte: az új gyártási folyamathoz szükséges beruházások már megkezdődtek, a terveket felerészt helyi beszállítókkal valósítják meg. A magyarországi üzem mellett szólt a fejlett gyártási technológia, a versenyképesség, a teljesítmény - tette hozzá. A vezérigazgató az infrastrukturális fejlesztésekben állami segítségnyújtást sürgetett, ezért - mint mondta - folytatni kívánják az együttműködést a kormánnyal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×