eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mészáros Lőrinc cége tehetett ajánlatot a Telenorra

Mészáros Lőrinc cége tehetett ajánlatot a Telenorra

A Portfolio piaci forrásokból úgy értesült, hogy a Konzum csoport vételi ajánlatot tett a Telenor magyarországi operációjára. Az értesülést nem cáfolta Jászai Gellért, a Konzum elnöke.

A norvég Telenor hivatalosan is elismerte múlt pénteken, valóban önkéntes és kötelezettség nélküli ajánlatot kapott kelet-közép-európai operációjára, amelyhez a magyar, bolgár, szerb és montenegrói cége tartozik. A Mergermarket akvizíciós információszolgáltató szerint a Telenor egy amerikai befektetési alappal tárgyalt arról, hogy eladja bolgár, szerbiai és montenegrói érdekeltségét, az eladási ár pedig 2 milliárd euró lehet.

A Portfolio legfrissebb piac információja szerint viszont nem csak az amerikaiaktól kaphatott ajánlatot a Telenor, a magyarországi operáció megvásárlása érdekében a Konzum csoport is vételi ajánlatot tett. A lap szerint ez teljes mértékben beleillik abba az üzleti stratégiába, amelyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalatok folytattak az elmúlt időszakban. 

A Portfolio megkérdezte Jászai Gellértet, a Konzum elnökét, hogy hoztak vagy terveznek olyan felvásárlási/beruházási döntéseket, melyek alapján befektetőként megjelenhetnek a magyar mobil távközlési piacon, illetve tettek-e valóban vételi ajánlatot a Telenor magyarországi operációjára. A cégvezető azt válaszolta, hogy "a tőzsdei csoport egyik kiemelt akvizíciós, illetve fejlesztési területe az informatikai-telekommunikációs szektor. Ebbe a stratégiába a tevékenysége miatt a Telenor is beleilleszkedik."

Jászai Gellért hozzátette, a kommunikációjukat továbbra is a tőkepiaci előírások szerint végezzük, ha olyan akvizícióval kapcsolatos döntést hoznak, amely a kibocsátóra, vagy részvényeire kihatással van, azt a szabályozásnak megfelelően a jövőben is közzé fogják tenni.

Az eladás mögött egyrészt az lehet a logika, hogy csoportszinten nem túl jelentős a négy ország, a Telenor csoport 176 millió előfizetéséból a négy országban csupán 9,6 millió van, ez a teljes előfizetői bázis 5,5 százaléka (Magyarországon 3,1, Bulgáriában 3,2, Szerbiában és Montenegróban pedig 3,3 millió előfizetője van a társaságnak). Mind a négy országban jelentősen csökkent az előfizetések száma az elmúlt években, a legfrissebb adatok szerint 2015 elejéhez képest Magyarországon 147 ezer, Bulgáriában 581 ezer, Szerbiában és Montenegróban pedig 229 ezer előfizetést veszített a Telenor.

A lap számításai szerint durván 235-325 milliárd forintot érhet a Telenor Magyarország, így a Mészáros-cégek legnagyobb üzletéről lehet szó, ha tényleg megvalósul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×