eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Három területen változtat a kormány az EU-pénzekért

Három területen alapvető változásokról döntött a kormány a magyarországi EU-támogatási rendszer szabályozásában, amellyel a Portfolio megítélése szerint már nagy valószínűséggel elkerülheti az ország az összes EU-támogatás brüsszeli felfüggesztését. Ennek azonban ára van: módosítja a kormány az állami pályázatértékelői rendszer egyik alappillérét és összességében gyengül a Miniszterelnökség befolyása a pályázati döntéshozatalra – írta a Portfolio.

A Magyar Közlöny csütörtök esti számában jelent meg egy rövid kormányrendelet, amely három területen is alapvető fontosságú változásokat léptet mától hatályba a 2014-2020-as uniós támogatások elosztásáról szóló kormányrendeletben.

A nyáron lezajlott uniós vizsgálat alapvető problémákat tárt fel az Irányító Hatóságok irányítási és kontroll mechanizmusaiban: Brüsszel megítélése szerint több helyen sérült a független döntéshozatal folyamata és így félő volt, hogy rossz értékelést kap ez a terület. Ha megszületne egy ilyen végső írásos anyag, akkor azzal nemcsak a GINOP-források kifizetését függesztette volna fel a viták rendezéséig Brüsszel, hanem az összes Operatív Program kifizetését is (közel 22 milliárd euró), mert az irányítási és kontroll mechanizmusokban feltárt problémák más programokban ugyanúgy érvényesek – emlékeztetett a portál.

Ezért a kormány három területen mélyreható változásokról döntött.

Az egyes területek Irányító Hatósági vezetőinek már nincs egyeztetési kényszere a Miniszterelnökség vezetőjével (az uniós források koordinálásáért felelős miniszterével) a nyertesnek kiválasztott projektek végső listájáról, hanem ők maguk hozzák meg a döntést, igaz ezt megelőzően a szakmai ellenjegyzést azért be kell szerezniük a Miniszterelnökség vezetőjétől.

Az idén megalkotott állami projektértékelői rendszer kiinduló pontja is módosul, mivel mostantól már nem a Miniszterelnökség vezetője jelöli ki a két projektértékelőt az egyes projektekre (miközben elvileg vele állnak szerződésben az értékelők), hanem az Irányító Hatóságok vezetői, ráadásul mostantól már ők határozzák meg azt is, hogy egy-egy projektet hány embernek kell értékelni.

A kormány eddig viszonylag sok projektnél előre eldöntötte, hogy mely állami intézmény(ek) lehet (nek) a nyertes(ek), amelyet előre nem is kellett írásban indokolni és a pályázatot sem kellett értékelni. A mostani módosítások alapján azonban egyrészt írásban be kell mutatnia a kormánynak, hogy miért mellőzi a kiemelt projekt tárgyának és támogatást igénylőjének meghatározása során a projektjavaslatok versenyeztetését, másrészt immár a kiemelt projekteket is értékelnie kell az IH-vezetők által kijelölt legalább két értékelőnek – olvasható a Portfolion.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×