eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Dízel-ügy: bíróság kötelezett egy kereskedőt egy autó visszavásárlására

A Volkswagen dízelbotránya kitörése óta első alkalommal kötelezett német bíróság egy autókereskedőt emissziósérték-manipuláló szofverrel rendelkező autó visszavásárlására.

A Stern TV beszámolója szerint a müncheni tartományi bíróság a múlt héten kedden hozott ítéletében a tulajdonos keresetének helyt adva kötelezett egy autókereskedőt egy a dízelbotrányban érintett 1,6 literes EA189-es dízelmotorral rendelkező Seat Ibiza visszavásárlására.

A Volkswagen AG szombaton megerősítette a hírt, és bejelentette, hogy az érintett kereskedő a konszernnel egyetértésben megfellebbezi a döntést. Számos bírósági döntés szolgál precedensként arra, hogy a dízelborányban érintett autók tulajdonosaitól elvárható az átalakítás kivárása - mutat rá a Volkswagen közleménye. Az autók ugyanis minden korlátozás nélkül ugyanúgy részt vehetnek a közúti forgalomban, mint korábban.

Németországban eddig kilenc bírósági döntés született a témában, és már nyolc különböző tartományi bíróság utasította el a tulajdonosok hasonló keresetét. A müncheni bíróság volt az első, amelyik első fokon helyt adott a felperes keresetének.

Márciusban például a bochumi tartományi bíróság utasította el egy autótulajdonosnak a jármű visszaszolgáltatására benyújtott keresetét. A kipufogógáz-tisztító rendszerben történt módosítások műszaki hiányosságnak tekinthetők ugyan, ezt azonban viszonylag könnyen el lehet hárítani - szólt a döntés indoklása. A hiba elhárításának költsége nem haladja meg a "bagatell-küszöböt", a vételár egy százalékát sem. "Jelentős kötelezettségszegés" tehát nem történt, így nem lehet elállni az adásvételi szerződéstől sem.

A Stern TV szerint azonban a müncheni bíróság döntése azt emeli ki, hogy a kereskedőnek már több mint fél év állt a rendelkezésére a hiba kijavítására, ezt a lehetőséget azonban nem használta ki. A vásárlónak ezért jogában áll a vételárat visszakövetelni.

A dízelbotránnyal kapcsolatban több bírósági eljárás is folyamatban van. A braunschweigi tartományi bíróságon például 46 kereset vár döntésre, amelyeket az alperesek vagy az autókereskedő, vagy a VW, illetve a Volkswagen konszern ellen nyújtottak be az autó vételárának visszatérítésére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×