eur:
389.07
usd:
360.67
bux:
67973.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szeptemberben újra lendületet kapott a GKI-Erste konjunktúraindex

A nyári stagnálás után az üzleti, és különösen a fogyasztói várakozások idei csúcsukra jutottak szeptemberben a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint.

A GKI-Erste konjunktúraindex az augusztusi mínusz 14,3 pontról mínusz 11,6 pontra javult szeptemberben. Az index szezonális hatásoktól megtisztított értékének trendje 2012 végétől emelkedő. A mostanival megegyező érték utoljára 2011 tavaszán volt.

Az üzleti bizalmi index szeptemberben mínusz 4,8 pontra mérséklődött az augusztusi mínusz 6,3 pontról, a mutató legutóbb 2011 első felében volt hasonló szinten.

A fogyasztói bizalmi index mínusz 31,0 pont volt szeptemberben az augusztusi mínusz 36,9 pont után. Az érték utoljára 2011 elején volt ennél alacsonyabb.

Az üzleti szférán belül a szolgáltató cégek kivételével minden ágazat várakozásai kedvezőbbek lettek.

Az ipari bizalmi index megközelítette a 2012 tavaszi szintet. A válaszadók az augusztusinál kedvezőbben ítélték meg az elmúlt időszak termelését és a termelési kilátásokat is. Jobb véleménnyel voltak a rendelésállományukról is, de ezen belül az exportról nem. Kisebbnek érezték a saját termelésű készletek nagyságát.

Az építőiparban szeptemberben folytatódott az év egészére jellemző, szinte megszakítás nélküli és jelentős hangulatjavulás, de továbbra is ez a legpesszimistább ágazat. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan valamelyest romlott, de a rendelésállományé javult.

A kereskedelemben az eladási pozíció és a készletszint megítélése enyhén, a rendelések várható alakulásáé jelentősen javult.

A szolgáltatói bizalmi index csökkenése a szeptemberi látványos emelkedés korrekciója. A romlásban az üzletmenet és a várható forgalom megítélése is közrejátszott. Csökkenőnek látták a válaszadók az előző háromhavi forgalmat is.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben romlott, a szolgáltatók körében nem változott, az építőiparban javult.

Jelentősen csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési törekvések egyik ágazatban sem változtak érdemlegesen, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása érezhetően csökkent.

A magyar gazdaság kilátásait minden ágazatban, különösen a kereskedelemben és a lakosság körében a korábbinál látványosan kedvezőbbnek látták a válaszadók.

A GKI fogyasztói bizalmi index az augusztusi csökkenést követően szeptemberben jelentősen növekedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét kissé, megtakarítási képességét pedig jóval kedvezőbbnek ítélte, mint az előző hónapban. Javulónak érezték az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×