INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Alkotmányba foglalják a rezsicsökkentést?

InfoRádió / MTI
Jövő hétfőn tárgyalja a Fidesz-KDNP, hogy kétharmados törvénnyel bebetonozzák-e a rezsicsökkentést - jelentette be Rogán Antal napirend előtt a parlamentben.

A Fidesz frakcióvezetője azzal érvelt a lépés mellett, hogy a szocialisták ebben a kérdésben "egyáltalán nem megbízhatóak", de vannak náluk komolyabb ellenfeleik is, a "szocialisták megbízói", a multinacionális szolgáltató vállalatok és az Európai Unió (EU).

A szolgáltatók nem szeretik a rezsicsökkentést és az EU sem, ezért most kell megvédeni azt, amikor van kétharmad, mert "a gyurcsányisták, a bajnaisták, a szocialisták" az első lehetőséget meg fogják ragadni arra, hogy az árakat emeljék - fejtette ki véleményét Rogán.

Azt mondta, a szocialista kormányoknak lehetőségük lett volna arra, hogy az energiaszolgáltatókat ne privatizálják, vagy hogy csak évente egyszer, az infláció mértékével emelkedjenek az árak. Ezzel szemben 2002 és 2010 között 15-ször emelték meg a rezsi árát - közölte, hozzátéve: a szolgáltató cégek bevallott profitja a privatizáció óta meghaladta az 1000 milliárd forintot, amit kivittek az országból.

Rogán Antal szavai szerint a szocialisták még azt a jogot is privatizálták, hogy Magyarország szabadon állapodhasson meg a legnagyobb gázszállítóval, Oroszországgal. A fideszes politikus szerint a szocialisták még a Jobbikkal is összefogtak, hogy a kormány ne tudja visszavásárolni az E.ON-t, hogy ne tudjon megállapodni Oroszországgal, hogy ne tudja csökkenteni a gáz árát.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára az energiapolitika legfontosabb célkitűzéseinek az ellátásbiztonságot, az energiafüggetlenség visszaszerzését, a szolgáltatások megfizethetőségének kérdését nevezte.

A címlapról ajánljuk