eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Illegális szeméttelep hátráltatja a szivattyúgyár építését Nagykanizsán

Megkezdődött Nagykanizsán az olasz tulajdonú DAB Production Hungary Kft. vízszivattyú-gyárának építése augusztusban, de a földmunkák során kiderült, hogy több mint ötezer köbméternyi illegális hulladékot rejtett az önkormányzat által értékesített terület.

A nagykanizsai közgyűlés csütörtöki ülésén napirendre került polgármesteri beszámolóból kiderült: a 27 ezer négyzetméteres területen a terep előkészítése során bukkantak rá augusztusban nagy mennyiségű illegális hulladékra. Az ipari parkot kezelő Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. az azonnali szemle során valósnak találta a problémát, másnap pedig rendőrségi feljelentést is tett miatta.

Az önkormányzat a területtel kapcsolatos szavatossági felelőssége miatt elvégeztette a szemét és a törmelék kitermelését, ami az előzetesen becsült kétezer köbméternél jóval több volt, meghaladta az ötezer köbmétert. Az egy-másfél méteres földtakarás alatt esetenként hat méternél nagyobb mélységben is találtak hulladékot.

A beruházó DAB ezek után a teljes területen feltáró fúrásokat kért, de szükség volt talajmechanikai vizsgálatokra és a statikus tervek átdolgozására is. Az ipari park kezelőjének ezek után a kiásott hulladék deponálását, valamint a terület feltöltését is el kell végeznie az önkormányzat költségén - olvasható a polgármesteri beszámolóban.

Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI kérdésére csütörtökön elmondta: nem volt tudomásuk arról, hogy illegális hulladék van az értékesített területen, ezért is tettek most újból rendőrségi feljelentést. Az önkormányzat azonban a szavatossági kötelezettsége miatt a feltárással, a hulladék elszállításával és a terület feltöltésével kapcsolatos minden költséget kifizet, ami tízmilliós nagyságrendű összeg.

A váratlanul felmerült kiadások akár lenullázhatják a terület értékesítéséből a városhoz befolyt bevételt. A DAB 100 millió forintért vásárolta meg a területet, de a munkahelyteremtő beruházása miatt 200 ezer euró, vagyis mintegy 56 millió forint kedvezményt is kapott.

Az illegális hulladék miatt elvégzett vagy még hátralévő munkálatok a beruházást legfeljebb egy-két héttel késleltethetik - vélekedett a polgármester.

A DAB Production Hungary Kft. egymilliárd forintos befektetéssel épülő nagykanizsai vízszivattyú-gyárában a júniusi bejelentés szerint jövő márciusban indul a termelés. Elsőként egy ötezer négyzetméteres, később bővíteni tervezett gyártócsarnokot építenek, ahol induláskor 50, később 140 embert alkalmaznak majd.

A nagykanizsai ipari parkban elhelyezett illegális hulladékok miatt 2008-ban egyszer már tett feljelentést az akkori városvezetés, de a nyomozás nem vezetett eredményre. A Zalai Hírlap ezzel kapcsolatban korábban arról írt, hogy a terület megtisztítását már akkoriban legalább 20 millió forintra becsülték.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×