eur:
394.32
usd:
369.51
bux:
65689.24
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Strauss-Kahn: Jó néhány évig is eltarthat, mire az EU kilábal a válságból

Az euróövezet összeomlása nem oldaná meg az európai államok adóssággondjait - mondta Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi vezérigazgatója hétfőn egy pekingi konferencián.

A közgazdász többek között a bankok feltőkésítésének fontosságára hívta fel a figyelmet, ám megjegyezte: a pénzintézetek inkább hitelállományuk szűkítésével javítanának tőkemegfelelési mutatóikon, semmint újabb tőke bevonásával. Ez a folyamat negatívan hat az európai gazdaságra - tette hozzá.

Strauss-Kahn kijelentette: a válság átfogó megoldásában a gazdaságfejlesztésre és a növekedésre kell alapozni, nem szabad túl nagy hangsúlyt fektetni a megszorításokra.

Az IMF korábbi vezérigazgatója elmondta: még jó néhány évig is eltarthat, mire az Európai Unió kilábal a válságból. Ehhez azonban az kell, hogy Franciaország és Németország kompromisszumok révén egyezségre jusson, ami nehéz, mivel a két ország vezetői között nem olyan erős a kapcsolat, mint egykor volt - magyarázott Strauss-Kahn.

A francia közgazdász amellett érvelt, hogy növelni kell az IMF valutakosarában, a különleges lehívási jogban (SDR) szereplő valuták számát. A kínai jüan "egyértelmű jelölt" erre, de Pekingnek előbb meg kell változtatnia az árfolyam-politikáját, lebegtetni kell valutáját - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×