INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Oroszország tízmilliárd dollárral segíti ki az euróövezetet

InfoRádió / MTI
Oroszország kötelezettséget vállalt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közbeiktatásával legkevesebb 10 milliárd dollárral (7,7 milliárd euróval) segíti az eurózóna stabilizálását célzó erőfeszítéseket - közölte csütörtökön Dmitrij Medvegyev orosz elnök egyik munkatársa.

Brüsszelben ezen a napon tartják az EU-orosz csúcstalálkozót, egyfelől Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének és José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, másfelől Medvegyevnek a részvételével. Az eurózóna orosz támogatása a tanácskozások egyik napirendi pontja.

A múlt héten az EU-országok csúcstalálkozóján abban maradtak, hogy tíz napon belül áttekintik, meg tudják-e növelni 200 milliárd euróval az IMF azon keretét, amely a bajba kerülő európai államok pénzügyi megsegítését célozza.

Arkagyij Dvorkovics, a Kreml gazdasági tanácsadója szerint az Európa javára történő orosz kötelezettségvállalás akár a minimumot jelentő 10 milliárd dollár kétszeresére is rúghat. Az orosz tanácsadó megjegyezte: a pontos összeg attól is függ majd, mekkora pénzügyi rés marad az európaiak által elhatározott elvi megállapodás, illetve a ténylegesen megnyilvánuló finanszírozási hajlandóságuk között. Ez alatt - tette hozzá - azt érti, hogy ha nagyon nagy összegek hiányoznak majd az európai mentőalaphoz, akkor az orosz segítségnek sincs sok értelme, de ha csekély az elmaradás, akkor Moszkva szívesen áldoz nagyobb összeget is.

Dvorkovics azt mondta, most mindennél fontosabb, hogy bizalmat öntsenek a piacokba.

Az EU-orosz csúcstalálkozó egy nappal előzi meg Oroszország régi vágyának beteljesülését, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagságának elnyerését.

A címlapról ajánljuk