eur:
389.35
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A jegybank kész devizát biztosítani a bankoknak a végtörlesztéshez

A jegybank az ország devizatartalékainak terhére kész a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizát a magyar bankok igénye szerint rendelkezésükre bocsátani - jelentette be Simor András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Az MNB számítása szerint a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. Még ez is jelentős veszteséget okoz a hitelintézeteknek, rontja Magyarország növekedési kilátásait, csökkenti a költségvetési adóbevételeket - fűzte hozzá Simor András.

A devizaalapú jelzáloghitelek végtörlesztését szabályozó törvény jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot jelent, de az MNB-nek van eszköze arra, hogy ezt tompítsa, és ezt használni is fogja - tette hozzá.

A jegybank számítása szerint körülbelül 1000-1100 milliárd forint törlesztésére kerül sor - közölte Simor András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×