eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Reálhozamok utalása: a nagy pénztárak az utolsó pillanatig kivárnak

Hat magán-nyugdíjpénztár már visszaigényelte a volt tagjainak járó reálhozamot a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Van olyan pénztár, amelyik már meg is indította a kifizetést a tagok részére, a nagyok azonban az utolsó pillanatig kivárnak.

Szerdán éjfélig igényelhetik vissza a magánnyugdíj-pénztárak az állami tb-rendszerbe visszalépő tagjaik reálhozamát és tagdíj-kiegészítését. Úgy tűnik, hogy a nagy pénztárak az utolsó pillanatig kivárnak. Az InfoRádió értesülései szerint szerda reggelig mindössze hat kisebb pénztár kérte vissza részben vagy egészében a pénzt, az Életút, a Postás, az Évgyűrűk, a VIT, a Honvéd és az Allianz. Ezek közül már olyan pénztár is akad, amely a kiutalásokat is megkezdte, a postától kapott információk szerint már a héten lesznek olyan volt pénztártagok, akik megkapják a reálhozamunkat.

A nagy pénztárak késlekedésének oka az lehet, hogy náluk több olyan tag is van, aki korábban legalább egyszer de akad olyan aki többször is magán-nyugdíjpénztárat váltott. Az ő reálhozamuk kiszámítása több időt vesz igénybe, szükség van ugyanis az előző pénztárnál eltöltött évekre eső összeg kiszámítására is.

A magánnyugdíj-pénztárak a visszakért reálhozamot nem egyösszegben, hanem több ütemben kérik majd vissza az Államadósság Kezelő Központtól. Erre többek között azért van szükség, mert a postai kapacitásokhoz is igazodnia kell a kifizetéseknek.

A Magyar Postánál kérdésünkre a szóvivő elmondta: ahol szükség lesz rá, ott meghosszabbított és adott esetben szombati nyitva tartással fogják gyorsítani a kifizetéseket.

A több mint kétszáz milliárd forintra becsült reálhozam visszautalása az Államadósság Kezelő Központtól legkésőbb augusztus 20-ig meg kell, hogy történjen, ugyanis a törvény szerint a pénztáraknak a reálhozamok kifizetését a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül teljesíteniük kell. Erre pedig az utolsó határidő augusztus 31-e.

Információink szerint a beérkező adatok feldolgozását követően Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja csütörtök délután fogja a közvéleményt tájékoztatni a reálhozamok pontos összegéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×