eur:
389.36
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Átmeneti az inflációs kiugrás Közép-Kelet-Európában"

Több okból is valószínűleg átmenetinek bizonyul a közép-kelet-európai inflációs ütemek jelenlegi gyorsulása - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint Magyarországon nagyobb az esély a jegybanki kamatcsökkentésre, mint a kamatemelésre. Ez utóbbi mindazonáltal korántsem konszenzusos citybeli vélemény.

A Capital Economics, a londoni City egyik legnagyobb pénzügyi-befektetési tanácsadó cége pénteki elemzésében úgy fogalmazott, hogy az infláció jelenleg "komoly fejfájást okoz" a pénzügy-politikai döntéshozóknak a felzárkózó európai országokban; az egész kosárra számolt infláció jelenleg magasan a célszintek felett jár például Magyarországon, Lengyelországban és Romániában.

A ház szerint azonban három tényező is valószínűsíti, hogy a mostani inflációs kiugrás átmeneti lesz. A globális élelmiszer- és energiaár-sokk, amely az elmúlt hónapok elsődleges inflációs hajtóereje volt a térségben, az idei negyedik negyedévtől várhatóan enyhül, emellett a hazai kereslet a térség jelentős részében változatlanul gyenge.

Végül pedig az olyan átmeneti áremelő tényezők, mint például a romániai és a lengyelországi áfaemelés, a következő fél évben már kiesnek az éves összehasonlításokból - áll a Capital Economics pénteki elemzésében.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×